Géczy Olga

A Pest megyei Tök településen él Géczy Olga világhírű karmester és festőművész. Férjével, Aurell Dáviddal – aki maga is kiváló festő – néhány éve költöztek haza az Egyesült Államokból. A kertjük végében álló Pajta Galéria időről időre zenés művészeti eseményeknek is otthont ad.

Géczy Olga a galántai gyermekévek után Budapestre került. 1970-ben megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott. A hetvenes évek derekán emigrációba kényszerült, ahol zenei pályája egyre inkább kibontakozott. Számos fesztiválon vett részt, mesterkurzusokat tartott. 1994-ben országhatárokon átívelő zenei tevékenységéért Zürichben elnyerte az Európai Közösség Kultúrdíját.

1984-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol házasságot kötött Aurell David építészmérnökkel. Férje egy véletlen folytán fedezte fel, hogy felesége nem csak a zeneművészet, de a festészet területén is kimagasló adottságokkal rendelkezik. Géczy Olga képei rövid időn belül világszerte ismertek lettek. Az eltelt évek során volt kiállítása Rómában, Londonban, Párizsban, Japánban, Zürichben és Kaliforniában is. Festményei főként természeti és szakrális ihletettségűek, de számos portré is található köztük, mint például a Bartók Bélát, Kodály Zoltánt vagy Vásárhelyi Zoltánt megörökítő alkotások.

A képek forrása: dokuweb.hu, keszi-art.hu