Bogányi Gergely

Bogányi Gergely, hazánk egyik legkiválóbb zongoraművésze nem csak itt született, de mai napig a megye lakosa. Ma már Vác és Zebegény díszpolgári címével is büszkélkedhet. Tehetségét és sikereit számos elismerés – Kossuth-díj, Liszt-Ferenc-díj és Prima Primissima díj – is mutatja.

A kiváló és nagy tehetségű zongoraművész 1974-ben Vácott látta meg a napvilágot. Még csak négyéves volt, de a zene – különösen a zongora – már ekkor fontos része volt életének. Tanulmányait Magyarországon, Finnországban és az Egyesült Államokban végezte. Több zenei versenyen is díjat szerzett. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel.

A hangversenytermek egyik legnépszerűbb szólistája. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangú szavazással ítélte neki a Pest Megye Kultúrájáért kitüntetést. Junior Prima-, Prima Primissima- és Pro Urbe Budapest díjas művész. Liszt és Chopin műveit „fejből” tudja. Sőt az ún. Chopin-útlevelet is megkapta. Ez egy lengyel kezdeményezés azok elismerésére, akik kiemelkedően sokat tettek a Chopin-kultusz érdekében.

A képek forrása: librarius.hu, vaci-naplo.hu