Balczó András

Balczó András háromszoros olimpiai és tízszeres öttusa világbajnok Budakeszin él feleségével, Császár Mónika tornász olimpikonnal. 2004-ben A Nemzet Sportolója elismerésben részesült, 2018-ban Pest megye díszpolgára lett.

Tíz világbajnoki címéből ötöt úgy nyert sorozatban, hogy saját magának volt az edzője. Versenyző évei alatt vívó- és öttusa szakedző diplomát is szerzett, de nem lépett be a Pártba, ráadásul a Kádár-rendszert kritizálta is, úgyhogy sportvezetői karrierje elé akadályokat gördített a hatalom. Belovaglóként dolgozott, hogy eltartsa a családját. 1983 óta szellemi szabadfoglalkozású.

Balczó András és felesége, a szintén olimpikon Császár Mónika 12 gyermek boldog szülei. A saját maguk által épített budakeszi házban élnek. A kiváló öttusázó sportpályafutása után aktív közéleti szerepet is vállalt.

Számos elismerés birtokosa. Háromszor is (1966, 1969, 1972) őt választották meg az év férfi sportolójának. Többszörös díszpolgár, a Nemzet Sportolója, valamint 2018-ban Életműdíjat kapott a Magyar Olimpiai Bizottságtól és a Magyar Sportújságírók Szövetségétől is.

A képek forrása: magnificat.ro, bama.hu