Megújul a Savoyai-kastély Ráckevén

Fél évszázad után visszanyerheti eredeti pompáját a Pest megyei település ismert épülete. A megújulást Ráckeve polgármestere jelentette be még januárban. A tájékoztatás szerint a tervezésre 456 millió forintos támogatást különített el a kormány, a program kezelője és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz. A Savoyai-kastély az első világi barokk kastély Magyarországon, amely az egész Csepel-sziget egyedülálló épített öröksége, egyben a megyei értéktár része is. A megújulás részeként múzeum és rendezvényközpont is kialakításra kerül majd az épületben. A fejlesztés várhatóan 2023-ra készül el.

A Savoyai-kastély története

A ráckevei épületet a zentai csata törökverő győztese, Savoyai Jenő herceg építette a XVIII. század legelején. Tervezője a bécsi Belvedere palota építésze, Közép-Európa jelentős barokk építőművésze, J.L. Hildebrand volt, aki először itt valósította meg művészi gondolatát: az alkotás és a táj kapcsolatának megteremtését. Homlokzati részletei olasz hatást tükröznek. Az épület hangulatos belső udvart zár közre.

A herceg halála után (a XVIII. század első felében) a birtok a koronára szállt. A huszadik század különösen sanyarúan bánt a jeles műemlékkel. Az 1970-es években már jórészt romos állapotából, analógiák és töredékek alapján rekonstruálták az épületet. A helyreállítást követően a Magyar Építész Szövetség művésztelepként használta a rendszerváltásig, majd szálloda lett belőle. Az épület három éve üres, állapota – főleg a melléképületeknél – rohamosan romlik. Az egykori pompás barokk épület jócskán megérett a megújulásra.

A fejlesztés ismérvei

A vonatkozó kormányhatározat szerint 456 millió forintos kezdőtámogatással komplex turisztikai fejlesztés indul Ráckevén. Ezzel egy időben újul meg a Csepel szigetet átszelő, H6-os MÁV-HÉV vonal is. A mostani támogatásból újítják fel a település HÉV végállomását is.

A beruházás során a Savoyai-kastélyban múzeumi kávézó és látogatóközpont nyílik, valamint a környező park is megújul. Cél, hogy az épület konferencia- és rendezvényhelyszínként is tudjon majd funkcionálni, illetve üzleti megbeszéléseknek, diplomáciai és művészeti szalonoknak, esküvőknek is otthont tudjon majd adni. A fejlesztés várhatóan 2023-ra készül el.

Ráckeve érdekességei

A megújuló kastély mellett számos más egyedi vonzereje is van a Pest megyei településnek. Ilyen például a szerdán és szombaton megrendezett csónakos őstermelői piac a Kis-Duna-parton (erről mi magunk is írtunk már egy korábbi cikkben), a Vadkacsa szabadstrand és a szerb gótikus templom (erről szintén olvashattok oldalunkon). Ráckeve számára a turizmus egy kitörési pont lehet. A település célja kulturális értékekkel ide vonzani minél több embert.

forrás: pestmegye.hu, turizmus.com, mandiner.hu, utazzitthon.hu