Ehető karácsonyfadíszek
November 30-án adventi gasztroworkshopot tartanak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban „Ehető karácsonyfadíszek” címmel. A rendezvényen a résztvevők együtt készítenek és dekorálnak hagyományos, ehető karácsonyi díszeket, többek között tükrös mézest, szaloncukrot, habkarikát és csokoládét – olvasható a skanzen honlapján.
A 20. század elejétől karácsonykor falun is egyre több fenyőfát állítottak. A parasztság körében főként a természetes, ehető és házilag készített díszeket aggattak a fára. Az alma, dió, mogyoró, az édességek, a házi sütemények a karácsonyi időszak különleges finomságainak számítottak. A fára főként mézeskalács-díszek, kelt tésztából készült madár, illetve ostya és habcsók díszek kerültek – olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum leírásában.
Mint írják 2024. november 30-án, adventi workshopot szerveznek Hemm Viktória cukrász vezetésével és gyakorlati tanácsai segítségével, ahol a résztvevők közösen készítenek karácsonyi díszeket, amiket maguk dekorálhatnak. Készül majd: habkarika, szaloncukor, szárított gyümölcsfüzér, tükrös mézeskalácstészta-madár (tubuka) és táblás csokoládé is.
A finomságok mellett némi szellemi táplálékot is magukhoz vehetnek az eseményre ellátogatók: a workshop ideje alatt Pákay Viktória muzeológus a karácsonyi szokások, ételek, hagyományok ismertetésével és más érdekességekkel színesíti az adventi gasztronómiai programot.
További információ: https://skanzen.hu/hu/jo-tudni/hirek/eheto-karacsonyfadiszek-workshop