Kulturális Örökség Napjai

Idén szeptember 21-22-én rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Az országos méretű rendezvény számos programlehetőséget kínál Pest vármegyében is. Az idei év központi témája az utak-kapcsolatok-hálózatok, amely a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett arra is remek lehetőséget teremt, hogy a kulturális vagy éppen vallási kapcsolatokat térképezzék fel a szervezők egy-egy esemény keretében. Hoztunk néhány programajánlót a vármegyei eseményekből, természetesen a teljesség igénye nélkül. Részletes program elérhető a rendezvény hivatalos honlapján a http://oroksegnapok.gov.hu/ címen.

 

 Rendezvények a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

Szeptember 21-22-én a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert változatos tematikus sétákkal várja az érdeklőket. Szombaton több időpontban is elindul „A kert, ahogy én látom” vezetett séta. Vasárnap pedig a „Két kert, két sors” kerttörténeti élményséta várja az érdeklődőket. Mindkét eseményre előzetes regisztráció szükséges. A hétvégi rendezvény kiegészítő programja az úgynevezett kastélykerti múltidézés is. Az elsősorban családi programként meghirdetett esemény keretében tematikus vezetett sétákon ismerhetik meg a részvevők a kert közel 200 éves történetét, valamint a kurátorok és kertészek személyes alkotómunkáját. Az ünnepi hétvégén a kert munkatársai korabeli ruhákat öltenek, ezzel is kifejezve, fontosnak tartják, hogy e műemlékvédelem alatt álló kert értékeit, történetét, szépségét megőrizzék, kutassák és minél szélesebben körben megismertessék.

Bővebb részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-kulturalis-orokseg-napjai-vacratot.html

 

Vasút- és helytörténeti kiállítás Göd állomáson, szeptember 21.

Vasparipák és Göd című vasút- és helytörténeti kiállítás Göd állomáson található, a váróteremből nyíló különteremben, amely eredeti rendeltetése szerint 1869-től királyi váróként szolgált.  A kiállítás a vasút hőskorát mutatja be a kezdetektől az 1920-as évekig, a történeti visszatekintést tematikus tablók, szakkönyvek és a gőzvontatású vasúti közlekedés relikviáit felsorakoztató gyűjtemény segíti. Aki kilátogat a helyszínre, kipróbálhatja a vasút autonóm telekommunikációs rendszerének két „tekerős” telefonját, stemplizhet vasúti pecsétnyomókkal, jegyeket lyukaszthat igazi lyukasztóval. Szeptember 21-én ideiglenesen a váróterem is kiállítótérré alakul, a szervezők egy működő terepasztalt helyeznek el ebben a helyiségben.

Bővebb információk: http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/1580

 

Városismereti túrák Gödöllőn, szeptember 22.

A program azt az utat mutatja be, amit Gödöllő bejárt a barokk kortól napjainkig. A 12 kilométeres gyalogos sétán összesen 28 helyszínt látogatnak végig a részvevők, ezek mindegyikén valami már nem látható, vagy elvesztette, megváltoztatta az eredeti funkcióját. A szervezők szerint a program még a gödöllőieknek is tartogat érdekességet. A séták 9-12 óráig folyamatosan indulnak a Városi Múzeumtól. A részvevők az útvonal és a helyek GPS koordinátáit a helyszínen e-mailben kapják meg. A séta elsősorban gyalogosan, esetleg rollerral, de nagyobb kerekű babakocsival is teljesíthető. A bemutatott helyszínek, épületek, (Kálvária, Királydombi Pavilon, Víztorony, Városi Múzeum) a séta részvevőinek ingyenesen látogathatók.

Részletek: http://oroksegnapok.gov.hu/seta/1586

 

Városi Tömegközlekedési Múzeum, Szentendre, szeptember 21-22.

A múzeumnak otthont adó, 1914-ben átadott műemléki épület eredetileg HÉV kocsiszínnek készült. Az egykori járműtípusokat felvonultató, idén 110 éves helyszín egy igazi „időutazást” kínál az érdeklődőknek. A múzeum állandó tárlata a fővárosi közösségi közlekedés történetén kalauzolja végig a helyszínre kilátogatókat.

Bővebb információ: http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/1492

forrás: http://oroksegnapok.gov.hu/ és programturizmus.hu