Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok: július 12-14.

1985 óta állítanak emléket a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok a középkor egyik legfontosabb eseményének, az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak. Idén is látványos lovagi tornák, pompás királyi menet és esti fáklyás felvonulás várja az érdeklődőket Visegrádon. Az utánozhatatlan középkori hangulatot vásár, koncertek és királyi borudvar teszi még teljesebbé.

Közel 40 évvel ezelőtt rendezték meg az első Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat – azzal a céllal indították útjára a rendezvényt, hogy emléket állítsanak a középkor egyik kiemelt jelentőségű történelmi eseményének, az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak. A közép-európai térség három meghatározó uralkodója, János cseh, Kázmér lengyel és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend találkozóján született megállapodások a mai napig éreztetik hatásukat.

Nem véletlen, hogy 1991-ben a visegrádi királyi palota falai között írták alá a Visegrádi Egyezményt, amely ma is segíti a közép-európai országok együttműködését. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja, amely a Kárpát-medencén kívül Európa tíz országából fogad hagyományőrző csoportokat.

Velük együtt közel ezer kosztümös szereplő érkezik minden év július második hétvégéjén Visegrádra, hogy méltóképpen idézhessék fel az egykori királyi székhely egyik legfontosabb történelmi eseményét. A szervezők a rendezvény három napja alatt öt helyszínen – a lovagitorna-pályán, a királyi palotában, a királyi borudvarban, a parkszínpadon és a Salamon-toronyban – színes programokkal várják az érdeklődőket.

A látogatók többek között kosztümös tárlatvezetésen vehetnek részt, megismerhetik a királyi konyha működését és azt is, hogyan is működött a középkori katonai tábor. Középkori fegyver- és orvostörténeti bemutatókon, történelmi hagyományőrző kézműves vásáron is részt vehetnek, de koncertek, középkori gyermekjátszóház és bábszínház is várja a látogatókat.

A gasztronómia rajongói sem maradnak program nélkül a júliusi hétvégén: a királyi borudvar különleges bor- és ételkínálattal várja őket. Péntek és szombat este pedig egy különleges programmal készülnek a szervezők: az esti fáklyás lovagi torna után régizene-koncertek és táncház várja az érdeklődőket éjjel 2 óráig, ezúttal új helyszínen, a Palotaházban.

További információk: https://palotajatekok.hu/