Múzeumok Éjszakája 2024

A Múzeumok Éjszakájának már húszéves múltja van – Szent Iván éjszakáját akár ezzel a különleges programsorozattal is ünnepelhetjük június 22-én. Országszerte és Pest vármegyében is számos program várja az érdeklődőket. Ebből hoztunk némi ízelítőt.

A két évtizedes hagyománnyal bíró rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy minél többek érdeklődését felkeltse a kultúra és a tudomány iránt tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival. A programsorozat fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, 2024-es nagykövete pedig Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész.

 

Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastély idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához, így 2024. június 22-én változatos programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket. Ezen a napon az éjjeli órákig látogatható Sisi kastélya, ahol a látogatók tárlatvezetéseken, filmvetítésen, koncerten, előadásokon vehetnek részt.

 

Szentendre, Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban június 22-én este nem csupán a táncnak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be, hanem a korszakokon és műfajokon átívelő varázsát is. 18 órakor nyílik meg a múzeum „A tánc, mint élő örökség Európában”című kiállítása, a színpadi programok pedig 18:30-kor az Erdély épületegyüttes főterén kezdődnek. A tánc mellett más művészeti ágak is szerepet kapnak ezen az éjszakán.  A Korzó kávéházban Grecsó Krisztián íróval beszélgethetnek a látogatók, lesz fényfestés erdélyi motívumokkal és Korniss Péter táncképeivel, az Erdély faluban pedig a budapesti graffiti szubkultúra egyik első alkotója, a Nikon Laciként ismert Brunszkó László készít táncos graffitit.

 

Vác

A Pest vármegyei település több helyszínén is várják az érdeklődőket Szent Iván éjjelén. Június 22-ére különleges programmal készül a Pannónia Ház, ahol „Az alkimista meséi” bűvészelőadást tekinthetik meg a látogatók, illetve különleges vezetésen is részt vehetnek a Tündérkertben, valamint jelentkezhetnek Kolodko Mihály szobrászművész szubjektív tárlatvezetésére is.  Szintén több lehetőséggel várja az érdeklődőket a Tragor Ignác Múzeum, ahol lesz például reneszánsz jelmezverseny, kalandozás a középkori öltözködés és a kosztümös filmek világában, reneszánsz „malacszegő” gasztroshow és még sok más színes program.

Részletes információk: muzej.hu

 

forrás: programturizmus.hu, skanzen.hu, muzej.hu