Hűsítő finomságok

Idén is megrendezték az év fagylaltja versenyt, amelyen a hagyományos fagylaltok mellett a mentes és a sárgabarackos finomságokat külön is díjazták. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elismerését 2024-ben a mentes fagyik kategóriájában egy nagykőrösi cukrászda kapta meg.

A versenyen induló cukrászok idén is a nézők előtt készítették el fagylaltjukat, hogy az érdeklődők minél inkább megismerhessék a fagylaltkészítés lépéseit.

A megmérettetésnek Kecskemét adott otthont, ahol egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógéppel dolgozhattak a cukrászok. A desszertek elkészítését színes programok kísérték, a helyszínre látogatók számos érdekességet megtudhattak a fagylaltkészítés történetéről, folyamatáról, valamint egy szakmai kiállítást is megnézhettek.

A házigazda tiszteletére idén új kategóriát is hirdetett az ipartestület. A sárgabarackfagylalt kategóriával a kecskeméti magyar kajszibarackot és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett kecskeméti barackpálinkát kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.

A megmérettetésre idén öt kategóriában, összesen 90 fagylalttal neveztek. A rendezvényen a korábbi évek díjnyertes desszertjeit is megkóstolhatták a látogatók, így összesen 130-féle fagylaltot ízlelhettek meg.

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte. Végül öt kategóriában osztottak ki díjakat. Az év fagylaltja 2024-ben a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű desszertje lett. A mentes – azaz hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó – fagylaltok közül pedig a nagykőrösi Vanília & Gelarto sárgabarack lime maracuja ízű finomsága bizonyult a legfinomabbnak.

forrás: index.hu