Különleges „lelet”

Zsigmond király kolostortemplomának maradványait találták meg régészek egy visegrádi teniszpálya alatt. A helyszínen már két éve folynak ásatások, és már több izgalmas lelet bukkant elő.

2021-ben indult a Visegrád Reneszánsza nevű program: a várrendszert és a királyi palotát igyekeznek a Mátyás korabeli állapotoknak megfelelően rekonstruálni. A munka kezdeti időszakában többek között eltávolították a falakra veszélyes növényzetet, felmérést végeztek 3D szkenneléssel, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának és Nemzeti Régészeti Intézetének a szakemberei pedig feltárásokat is végeznek a helyszínen.

A Régészeti Intézet tájékoztatása szerint az előkészítő munkák során már találtak érdekességeket. Az egykori királyi palota közelében állhatott egykor I. Károly (Róbert) feleségének háza, ez alatt találtak egy 700 éves aranyozott ruhakapocspárt, amelyet akár a királyné is viselhetett. Idén az alsóvárban 16-17. századi kerámiák, pipák és egy női kozmetikumokhoz köthető ezüstkészlet került elő, de többet találtak II. Mátyás és II. Ferdinánd dénárjaiból is. A fellegvár kaputornyánál pedig feltehetően egy török temetkezési helyszínre bukkantak.

A királyi palota szomszédságában napjainkban egy teniszpálya található, itt egykor az a ferences kolostor állhatott, amelyet Zsigmond király alapított. A helyszínen a régészek megtalálták a korabeli épület maradványait, egy kriptát, több mint száz darab későgótikus boltozati bordát, illetve emberi csontmaradványokat. Vélhetően katonák csontjaira bukkanhattak, mellettük ugyanis sarkantyút és puskagolyót is találtak a szakemberek. Visegrád 1544-ben került török kézre, történészek szerint ezt követően omolhatott be az egykori kolostor.

forrás: turistamagazin.hu

FOTÓ: VÁRKAPITÁNYSÁG – MÁTYÁS KIRÁLY MÚZEUM, NEMZETI RÉGÉSZETI INTÉZET (Forrás: Krónikaonline.ro)