Tavasz a skanzenben

A szentendrei skanzenben rendszeresen színes programokkal várják az érdeklődőket, és nem lesz ez másképp májusban sem. Majális, anyák napja és pünkösd– ezek azok a jeles napok, amikor a szabadtéri múzeumban különleges eseményekkel készülnek. Programajánló.

Majális a skanzenben

2024-ben a szentendrei skanzen programjainak fő témája a párválasztás, a szerelem. Zöldágjárással, májusfaállítással, játékokkal és zenés mulatsággal hozzák vissza az 1910-es évek majálisainak hangulatát. Az eseményhez az inspirációt erdélyi tradíciók adták: több székelyföldi városban, többek között Marosvásárhelyen ligetes, erdős területeken, nagyobb parkokban rendezték meg a századfordulós majálisokat. A délelőtt és a kora délután a gyerekekről szólt, ezt követően zenés programokat szerveztek, míg estét a felnőttek táncmulatsága zárta.  A rendezvényeken mindig volt játék, zene, ételkóstolás és mulatság a szabadban. Idén a skanzenben is megelevenednek ezek a programok.

Az eseményről részleteket itt olvashat: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/maj%C3%A1lis

Anyák napja Szentendrén

Május első vasárnapja az édesanyákról, nagymamákról, dédanyákról szól. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban sokféle kézműves programmal készülnek a jeles nap alkalmából, de az érdeklődők megismerkedhetnek a mondókázós, ölbeli játékokkal is. A látogatók tematikus túrán tudhatják meg, hogyan készítették fel egykor a gyerekeket a felnőtt szerepekre, hogyan játszottak a gyerekek falun.

Bővebb információ itt érhető el: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/skanzen-anyak-napja

Pünkösd

Május 19–20. között 13. alkalommal rendezik meg a Pünkösdi Örökség Ünnepet, azaz a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozóját a skanzenben. Ezúttal a kézműves hagyományokat felelevenítő közösségekre helyezik a hangsúlyt a szervezők. A pünkösdvasárnapi és -hétfői eseményeken a helyszínre kilátogatók bepillantást kapnak a közösségek színes hagyományaiba, tradicionális ételeket kóstolhatnak meg, megismerhetik a különböző mesterségek titkait, több tájegység muzsikáját és népviseletét, elsajátíthatnak néptáncos lépéseket. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ilyenkor mindig megtelik élettel: kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel. Mindenkit szeretettel várnak az idei programokra is!

Részletek itt olvashatók: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/punkosdi-orokseg-unnep-a-skanzenben

forrás: skanzen.hu, csodasmagyarorszag.hu, szallas.hu