Virágos Magyarország

Május 1-ig várják a helyi közösségek pályázatait a Virágos Magyarország kezdeményezésre. 2024-ben ismét öt települési kategóriában lehet pályázni – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig –, de határon túli magyarlakta települések jelentkezését is várják.

Idén is folytatódik a Virágos Magyarország kezdeményezés. A Magyar Turisztikai Ügynökség programja tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, akkor több mint 380 település összesen 549 pályázatot nyújtott be, közöttük 80 szakmai és szponzori díjat osztott ki a zsűri. Több új díjkategóriát is 2023-ban vezettek be, amelyek már az első évben nagy sikert arattak, ezért az igényes zöld környezetért tett erőfeszítések elismerésén túl idén is a fenntarthatóságé és a közösségeké lesz a főszerep.

2024-ben is a kategóriák közt szerepel majd az „Év zöld innovációja” díj, amelynek kiosztásával a szervezők a fenntarthatósági törekvések bevezetésére szeretnék ösztönözni a településeket. Továbbra is várják a „Virágzó közösség” díjra jelentkezőket, valamint jutalmazzák az év fasorát, óvodakertjét, illetve a legvirágosabb főteret is.

A szervezők tájékoztatása szerint idén ismét nagy hangsúlyt kap a települések személyes bejárása, az elért eredmények helyszíni megismerése, illetve a szakmai tanácsadás, amely a települési visszajelzések alapján is komoly értéket képvisel.

A Virágos Magyarország kezdeményezés népszerűsége folyamatosan nő, évente mintegy hárommillió embert mozgat meg. Idén várhatóan még ennél is nagyobb lesz az érdeklődés, hiszen 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét. Két magyar település – Zalakaros és Debrecen – indul az európai megmérettetésen, ahol összesen tucatnyi versenyzővel mérik össze a zöldítés terén elért eredményeiket. A nemzetközi zsűri nyár közepén érkezik Magyarországra.

További információk: http://www.viragosmagyarorszag.hu/