A tavaszi erdő kincse

A medvehagyma a tavaszi erdő egyik jellegzetes, jótékony hatású növénye, március végén-április elején a medvehagyma-szedés az egyik legnépszerűbb szabadtéri program. De mielőtt elindulunk az erdőbe, érdemes megismerni a legfontosabb szabályokat.

Az állami erdők nem védett területein fejenként maximum 2 kilogramm medvehagymát lehet szedni, ehhez nem szükséges engedély. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget szeretne gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

Ha valaki értékesíteni is szeretné a medvehagymát, akkor a már jelzett 2 kilogrammos mennyiség fölött csak az adott erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szedhet a növényből. Ha nem állami erdőben szedünk medvehagymát, akkor is engedélyt kell kérni a tulajdonostól.

Az értékesítésnek is szigorú szabályai vannak. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagyma címkéjén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Az adózási szabályokat is be kell tartani, hiszen akár a szedésre vonatkozó engedély hiánya, akár a gazdasági szabályok áthágása bírságot vonhat maga után. Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, ezen felül kötelező megfizetni az elmaradt adót és az esetleges késedelmi díjakat is.

További információk: https://www.hellovidek.hu/kert/2024/02/19/mar-200-ezres-birsagot-is-kaphatsz-ezert-a-magyar-erdokben-tavasszal-indul-a-razzia