Hamarosan nyit a Skanzen

A hagyományos március 15-i huszáros nap, majd az azt követő húsvéti szezonnyitás előtt már március 2-án kinyitja kapuit a szentendrei létesítmény. A látogatók számára ezen a napon úgynevezett sétálójegy lesz elérhető. Az egységes árú belépővel a 75 hektáron elterülő 9 tájegységet nézhetik meg az érdeklődők, valamint egy közel 7 kilométeres sétautat vagy annak egyes részeit is bejárhatják.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Pilis-hegység lábánál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén helyezkedik el. Külön kiemelt természeti érték ezen a részen a Sztaravoda-forrás és -patakvölgy környéke, ahol az őshonos flóra még háborítatlanul megmaradt. Így a múzeum területén sétálva már kora tavasztól védett növényeket figyelhetnek meg a helyszínre kilátogatók.

A családokat a múzeum több pontján tematikus pihenők, szabadtéri játékok és feladványok várják. A kisebbek egyik nagy kedvence a Sztaravoda-patak mentén, a Bakonyt, Balaton-felvidéket szimbolizáló terület szomszédságában található mesekert játszótér, aminek különleges elemeit érdemes kipróbálni. A játszótér Kő Boldizsár szobrász és alkotótársainak munkája, akik az ország legkülönlegesebb, bűvös parkját készítették el a gyerekeknek. A helyszínen olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok, Az igazmondó Góbé vagy A kismalac és a farkasok.

Az állatvilág kedvelőinek is színes programot kínál a múzeum. A helyszínre kilátogatva érdemes felfedezni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézettel együttműködésben kialakított tanösvényt, ahol a madárbarát kert program részeként a látogatók részt vehetnek madarak etetésen, a kis tollasok gondozásában, valamint megismerkedhetnek különböző odútípusokkal, sőt még süntanyával is.

Ha pedig a séta közben valaki megéhezne, nem kell aggódnia, hiszen a Skanzen Pékség nem csak finom illatokkal, de finom ízekkel is kecsegtet, az üzletben kapható aranybarnára sült kifli, házias kakaós csiga és sajtos pogácsa is.

Forrás és további információk: skanzen.hu