Fakéreg séta

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert egy különleges programot kínál a helyszínre látogatóknak. Téli időszakban is érdekes látnivalót jelenthet a fakéreg séta, amely egyszerre nyújt edukatív tartalmat, ezzel párhuzamosan pedig lehetőség ad a természetben való gyönyörködésre is.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Az évelő- és sziklakerti gyűjtemény közel 3000 fajt és fajtát ölel fel. Ezen felül számos pusztai, erdei, ritka havasi növény és kistermetű hagymás virág is megtalálható a botanikus kertben.

A létesítményben üvegházi gyűjtemény is megtalálható, ami közel 3000 fajt és fajtát számlál. A gyűjtemény törzsanyagát a kaktuszok és egyéb pozsgások, az orchideák és broméliák, a pálmák, valamint trópusi haszon- és dísznövények alkotják.

A botanikus kert növényei számos témát kínálnak, melyek megfigyelésével, megismerésével a látogatók az ismereteiket is bővíthetik, de lehetőség van arra is, hogy gyönyörködjenek a természet szépségeiben. A téli időszak egyik különleges programja a fakéreg séta, amely során a fák rendkívül változatos kérgét figyelhetik meg a helyszínre kilátogatók. Mivel a botanikus kert egy úgynevezett gyűjteményes kert, így igen gazdag fajállománnyal rendelkezik, számos különböző fakéreg összehasonlítására nyújt lehetőséget.

A fakéreg nem más, mint a fák „bőre”. Minden fának az adott fajra jellemző mintázatú kérge van, ezért (főleg télen) a növényhatározásban is nagy szerepet játszik ez a tényező. Ahogyan az ember esetében a bőr, a fáknál is a kéreg fontos védelmi vonal: megakadályozza a kórokozók és élősködők bejutását, de a hőszigetelésben is szerepet játszik.

További információk: botanikuskert.hu, wikipedia.hu