Madáretetés télen

A tollas apróságok segítése a hideg, fagyos időben az egyik legfontosabb madárvédelmi tevékenység. Érdemes jobban utánanézni, hogy hogyan tudjuk jól csinálni, hogy tényleg megtalálják a madarak a számukra kihelyezett élelmet.

Napról napra egyre inkább tapasztaljuk a tél beköszöntét. Hajnali fagyok, havazások, dermesztő hideg hajnalok. Ebben az időszakban még inkább oda kell figyelni, hiszen a madarak ebben az időszakban nehezebben találnak élelmet, egy kis odafigyeléssel és rendszerességgel nagy segítségükre lehetünk. Ahhoz, hogy mindezt jól csináljuk, néhány szempontot érdemes figyelembe venni és megtartani – írja a sokszinuvidek.24.hu

Etetés időpontjának kezdete

A madarak etetését érdemes megkezdeni, amint az első őszi fagyok megérkeznek. Ez az időjárás függvényében november végén is elkezdődhet és eltarthat április elejéig. Mindig az időjárás alakulása az, ami eldönti, hogy mettől meddig van szüksége a madaraknak a segítségünkre.

Fontos a folyamatosság

Ha igazán segíteni szeretnénk, akkor nem elég egyszer élelmet kirakni, hanem szükséges ezt rendszeresen megismételnünk. Ahogy mi emberek is időről időre megéhezünk, úgy a madarak is. A kis tollasok hamar megszokják, hogy etetőinkben hozzá tudnak jutni a számukra szükséges elemózsiához, melyre számítanak is. A környékről vagy akár messzebbről is vonzza a madarakat a biztos élelemforrás, és, ha ez bármilyen oknál fogva megszűnne, pláne a kemény fagyokkal tarkított téli napok alatt, akkor nagy bajba kerülnének- hívja fel a figyelmet a sokszinuvidek.24.hu írása. Fontos tudni, hogy a kistestű madarak teste mindössze egy-két napra elegendő zsírtartalékot képes felhalmozni. Ha nem sikerül nekik a megfelelő mennyiségű táplálékhoz hozzájutni kellő időben, akkor a fagyos időszak komoly veszélyt jelenthet számukra.

Mi a megfelelő táplálék?

Nagyon fontos, hogy az etetőkbe kihelyezett élelem mindig natúr legyen. Soha ne töltsük meg az etetőket sós, fűszeres vagy füstölt eleségekkel – figyelmeztet az írás. Ezen felül fontos szabály, hogy tilos a madaraknak kenyeret, kiflit, valamint egyéb péksüteményt vagy azok morzsáját kihelyezni. Nyirkos időben ugyanis a gyorsan erjedésnek induló élelmiszerek súlyos bél és gyomorgyulladást okozhatnak, melyek esetenként a kis tollasok elpusztulásához is vezethetnek.

Ha igazán a kedvükre szeretnénk lenni, akkor a madaraknak tegyünk ki fekete napraforgómagot, cinkegolyót vagy almát. Természetesen beszerezhetünk kész magkeverékeket is, ezek többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica keverékéből állnak, de akár mi magunk is összekeverhetjük ezeket az eleségeket.

forrás: sokszinuvidek.24.hu, képek: illusztráció