Büszkeség

Magyarországi világörökségi helyszínek is felkerültek a Google Arts & Culture felületére – olvasható a dunakanyarregio.hu-n. Bár Pest vármegyei helyszín nincs köztük, a budapesti Duna-partot, a Várnegyedet és az Andrássy utat, Pécset és az ottani ókeresztény sírkamrákat, a Pannonhalmi Főapátságot, valamint Hollókő nevezetességeit már meg lehet nézni az online felületen.

A Google Arts & Culture kezdeményezést azzal a céllal hozták létre, hogy a világ kulturális kincseit online megismerhetővé tegyék mindenki számára. A felület segítségével a felhasználóknak lehetőségük nyílik új helyek, látványosságok és műalkotások felfedezésére.

Nemrégiben négy magyarországi helyszínnel – Budapesttel, Péccsel, a Pannonhalmi Főapátsággal és Hollókővel – bővült az online gyűjtemény, a budapesti látványosságok közül a Duna-partot, a Várnegyedet és az Andrássy utat nézhetik meg az érdeklődők. Az idén 150. születésnapját ünneplő Budapest Duna-parti területe és a Várnegyed 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, a fővárosi helyszínek 2002-ben az Andrássy úttal és környezetével bővültek építészeti és kulturális látványosságaik miatt.

Az online felületen a pécsi ókeresztény sírkamrákat is meg lehet nézni. A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamrarendszer is, amely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

Megtekinthető online a több mint ezer évvel ezelőtt alapított Pannonhalmi Főapátság is, amely 1996-ban érdemelte ki a világörökségi címet, valamint a Nógrád vármegyében található Hollókő, amely 1987-ben vált a világörökség részévé.

Forrás: dunakanyarregio.hu, penzcentrum.hu