Fenntarthatósági kutatás

A Dunakanyar és Esztergom régiója lett a harmadik legfenntarthatóbb hazai úti cél az Innotime Hungary online kutatása alapján – olvasható a dunakanyarregio.hu beszámolójában. Mint írják, a több mint 1000 fős felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe. Ezen felül azt is vizsgálták, hogy az emberek milyen ismérvek, jellemvonások alapján tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget, és mely térségekre tekintenek fenntartható úti célként a válaszadók. 

 A kutatásban résztvevők válaszaiból kiderül, hogy csaknem 40 százalékuk számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek azonban nincs elegendő információja ahhoz, hogy  ebben a témában nyilatkozni tudjon. Mindez arra utal, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség a témában – áll az idézett beszámolóban.

Érdekesség, hogy a lakosság, legalábbis a válaszadók döntő többsége nemigen szeretne változtatni meglévő utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében – ehhez a kérdéshez mindössze a kitöltők 15 százaléka állt pozitívan, ezzel párhuzamosan a válaszadók 54 százaléka pedig csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során. Szintén tanulságos eredmény, hogy a válaszadók számára ma még nem meghatározó szempont a fenntarthatóság az utazások tervezésekor, ugyanis 45 százalékuk nem fordít különösebb figyelmet arra, hogy például a nyaralás, pihenés során mekkora szerep jut a negatív környezeti hatások csökkentésének.

A válaszadók elsősorban a természetjáráshoz (67 százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (54 százalék), anyagilag elérhető (34 százalék) térségekre tekintenek fenntartható úti célként – olvasható a szakmai anyagban. Ha pedig a konkrét desztinációk, térségek rangsorát nézzük, akkor a válaszok alapján Tokaj–Hegyalja a leginkább fenntartható hazai úti cél, a második helyre Hévíz került, a dobogó alsó fokán Esztergom és a Dunakanyar található, míg a Balaton a negyedik, Eger pedig az ötödik helyezést érte el.

forrás: dunakanyarregio.hu