Múzeumok Őszi Fesztiválja

November 12-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyet 2006 óta rendszeresen megrendeznek. Pest vármegyében is izgalmas programok közül lehet válogatni, mutatunk néhány lehetőséget.

A kastély titkos élete a 20. században, Gödöllő

A gödöllői kastélyba szervezett túrák során több kérdésre keresik a választ a szervezők. Milyen változások történtek a 20. század során a kastélyban? Kik használták, és milyen céllal alakították át az épületet? Az esemény két elemből át, egyrészt bemutatják a Horthy-bunkert az ide látogatóknak, de A kastély titkos élete című állandó kiállítást is megtekinthetik, akik ezt a programot választják. A túrát 12 éven felülieknek ajánlják!

Bővebb információ: https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=289

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator, Szentendre

November 11-12-én számos izgalmas és színes programmal várja az érdeklődőket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szent Márton napja alkalmából. A jeles dátumhoz számos népszokás, hiedelem kapcsolódik, illetve ilyenkor tartják az újbor és a libalakoma ünnepét is. Idén már 21. alkalommal rendezik meg ezt a népszerű eseményt a Skanzenban, ahol libaételekkel, kézműves foglalkozásokkal és borkóstolóval, valamint lámpás felvonulással is várják a látogatókat. A kétnapos programon résztvevők ízelítőt kaphatnak a vidám, őszi társas munkák légköréből, megismerhetik Szent Márton életét, és érdekességeket tudhatnak meg a libakultusz eredetéről is.

Bővebb információk: https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=60

 

Lelkiség a természet közelségében, Vác

A Hétkápolna a Dunakanyar egyik legszebb városának, Vácnak a búcsújáró helye, ahol találkozik a hit, a természet és a történelem. A kegyhely igen népszerű a zarándokok körében, ezért a Tragor Ignác Múzeum most egy különleges programot hirdetett: idősotthonok lakói számára „házhoz viszi” a hely hangulatát, a zarándokélményt, képekben, tárgyakban, szövegekben, hanganyagban felidézve a régebbi korok és a közelmúlt búcsúit.  A különleges alkalmakon lehetőség nyílik személyes élmények, események felidézésére és megbeszélésére is. A programot váci és Vác környéki idősotthonok, foglalkoztatók, nyugdíjasklubok, valamint mozgáskorlátozott emberek lakóotthonai, foglalkoztatók számára hirdetik meg, igény szerint november 12-ig.

Bővebb információk és további regionális programok a hivatalos honlapon: https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=680