Kiállításajánló

Különleges kiállítással várja az érdeklődőket a szentendrei skanzen október 31-ig. A Forogj malom, őrölj! Az őrlés magyarországi története című tárlat az Uradalmi Magtár 900 négyzetméteres épületében tekinthető meg – írja a skanzen.hu.

A Forogj malom, őrölj! című tárlat középpontjában a malmok és a molnárok állnak, a kiállítás bemutatja azt a különleges tevékenységet és működési mechanizmust, ami évszázadokon keresztül meghatározta a települések látképét, az ott élők életmódját – emlékeztett a skanzen.hu.

Ahogy írják, a kiállítás sajátossága a „fordított időkezelés”. A tárlat földszinti bemutatóterében a jelenkori, megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelési módoktól időben visszafelé haladva bepillantást kaphatunk azokba a hagyományos megoldásokba is, amelyek a lakosság számára hosszú éveken át biztosították a folyamatos kenyérliszt-ellátást. A legismertebb malomtípusokat műtárgyak, rajzok, fotók, makettek, filmek és animációk teszik élővé.

A kiállítás következő szintjén a molnárok munkája kerül a középpontba.  Itt a munkához szükséges eszközöket és a molnárok feladatait ismerhetik meg az érdeklődők. A szemléltetést az ország egykor jelentős molnár céheinek szerszámai segítik, látható többek ónkancsó és gazdagon díszített fajanszedény is. Ezen felül hangsúlyt kapnak a malmokhoz és molnárokhoz kapcsolódó folklórelemek is – olvasható az intézmény tájékoztatójában. Aki kilátogat a helyszínre, annak érdemes a legfelső szintet is megnéznie, amely az örökségvédelem témakörével foglalkozik négy malomkutató – Lambrecht Kálmán, Pongrácz Pál, Wöller István, Sabján Tibor – munkásságára építve. A kiállítás a hónap végéig várja az érdeklődőket. Aki idén nem jutna ki, annak sem kell aggódnia, jövő áprilistól ismét látogatható lesz a tárlat.

A kiállítás kurátora dr. Balázs György és Tömöri Szilvia, a projekt szakmai vezetője dr. Németh Szandra.

Forrás és bővebb információ: https://skanzen.hu/hu/programok/tarlatok-kiallitasok/forog-malom-orolj