Megújult a MűvészetMalom Szentendrén

Új tárgyalókat és konferenciatermet alakítottak ki a Ferenczy Múzeumi Centrum épületének középső szárnyában. A MűvészetMalom hazánk egyik legérdekesebb, egykoron fűrészmalomként üzemelő kiállítóhelye. A megújult épület átadóján látványos fényfestéssel kísért zenei produkciót is hallhattak a résztvevők – olvasható az intézmény hivatalos közleményében.

A szentendrei MűvészetMalom 1999 júniusában jött létre. Az intézmény alapötlete Korniss Dezső és Deim Pál festőművészektől érkezett, a megvalósítás pedig a Szentendre Művészetéért Alapítvány és a Szentendrei Építész Egylet együttműködésének köszönhető. A 19. századi fűrészmalom védett műemléknek minősül, felújítását a kilencvenes évek második felében kezdték meg – ekkor indult meg az a folyamat, aminek eredményeként a MűvészetMalom ma már, mint múzeumi kiállítótér és társművészeti produkciók bemutatkozó tere tud funkcionálni.

A most átadott beruházás az épület középső szárnyát érintette. Ezt a részt nyeregtető védte a csapadéktól, de téglafalai nyersen maradtak, nyílászárókat nem építettek be az udvar felőli falban meglévő homlokzati nyílásokba. A mostani fejlesztés megoldást hozott az épület teljes utólagos vízszigetelésére, emellett megújult az érintett rész homlokzata is, a meglévő falnyílásokba tervezett nyílászárók a helyükre kerültek. Ezen felül a földszinten modern konferenciatermet alakítottak ki, a galériaszinten pedig két múzeumpedagógiai foglalkoztató-tárgyaló épült, hozzátartozó kiszolgálóterekkel – számol be részletesen a megújítási munkákról az intézmény hivatalos közleménye.

Az említett új konferenciatermet idén tavasszal már használhatták az érdeklődők, ekkor rendeztek először itt eseményt, az Árpád népe nemzetközi régészeti konferenciát. A helyiséget korszerű világítással és hangosítással látták el, így szakmai rendezvényeken túl koncerteket, felolvasóesteket is lehet itt tartani. Az eredeti homlokzatfelületek, a nyerstégla falak az egykori fűrészmalom ipari funkcióját idézik meg. Az épület megújítási terveit B. Szabó Veronika építész és az XYZ Design Labor készítette.

A MűvészetMalom megújítási munkáit az Emberi Erőforrások Minisztérium és Szentendre városa is támogatta.

Bővebb információ és forrás: femuz.hu