Magyarország 365 fotópályázat

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat, amelyre 2023. október 23-án éjfélig lehet beküldeni a pályamunkákat. A legjobb fényképeket héttagú szakmai zsűri választja majd ki.

A négy éve indított pályázatot a korábbi években a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezte, a jövőben azonban a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. koordinálja. Újdonság továbbá az is, hogy a legjobb alkotásokból készülő fotóalbum a könyvesboltokban is elérhető lesz. Ezen felül új honlap is készül, ahol a pályamunkákat is meg lehet majd vásárolni. A kötetekből befolyó bevételből a fotósok is részesülnek, ezáltal is erősítve a magyar fotográfusok közösségét – olvasható a kormany.hu-n

A Magyarország 365 fotópályázaton azok vehetnek részt, akik már betöltötték 16. életévüket, emellett fontos előírás, hogy csak 2022. október 19-e után, magyarországi helyszínen készült képpel lehet nevezni.

Korábban már díjat nyert képekkel nem lehet pályázni. Egy pályázó maximum 25 pályaművet küldhet be, egy fotósorozat pedig maximum 10 fotóból állhat – fogalmaz a hivatalos kiírás. A pályázónak első lépésként regisztrálnia kell, majd ezt követően elektronikus módon, a fotopalyazat.mo365.hu oldalra kell feltöltenie fényképeit. Az elbírálást 7 tagú zsűri végzi majd. A grémium elnöke Kaiser Ottó fotográfus, de a tagok között szerepel Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus; Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja és Szalontai Ábel  Balogh Rudolf-díjas fotográfus is, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa. A zsűri munkájába a korábbi évek pályázatainak díjazottjai közül is többen bekapcsolódnak.

A pályamunkákat a szervezők táj, természet, építészet, streetfotó, valamint portré és közösségi események kategóriákban várják.

Bővebb információk: https://fotopalyazat.mo365.hu/