Felhívás

Idén is megválasztják az év madárbarát településeit. Olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen.

Az Év Madárbarát települése cím elnyerésére hirdet pályázatot önkormányzatok részére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A jelentkezést kizárólag elektronikusan lehet benyújtani az egyesület honlapján 2023. szeptember 15-ig.

A projektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már vannak kihelyezve madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) – közölte honlapján az MME.

A pályázatra olyan magyarországi települések önkormányzatai pályázhatnak,

  • amelyek nem tartoznak az MME Madárbarát település mintaprojekt tíz települése közé,
  • amelyek közterületein, intézményeiben már legalább egy éve kihelyeztek madárvédelmi/természetvédelmi eszközöket (például odúkat, odútelepeket) és
  • amely tudja vállalni, hogy tanösvényt telepít.

A pályázatban való részvételnél nem feltétel, de előnyt jelent, ha a település rendelkezik természetvédelmi és/vagy biodiverzitási stratégiával, illetve rendelkezik bármilyen saját természet- vagy környezetvédelmi rendelettel, vagy ha az önkormányzati alkalmazottak között van természetvédelmi referens vagy olyan személy, akit hasonló feladatkörrel bíztak meg.

A nyertes pályázó többek között egy Madárbarát-kert tanösvényt kap.

forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/