Új erdei sétaösvény

Korábban több erdei túra útvonalán lehetett találkozni már a mezítlábas ösvény koncepciójával, ami most már Budapest közelében is elérhetővé vált a kirándulók számára. Nemrégiben ugyanis felavatták az ország egyik leghosszabb mezítlábas ösvényét, amely a mogyoródi Szent László Tanösvény részét képezi, és amelynek köszönhetően több fajta felületet is ki lehet próbálni az erdei séta közben.

Mogyoród főterének közvetlen közelében júniusban adták át a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontot. A 100 m² alapterületű épületben helyet kapott a település létrejöttében és történetében is fontos szerepet játszó lovagkirályunk életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, helytörténeti tárlat, illetve egy, a Budapest környéki turisztikai és természeti értékeket bemutató gyűjtemény.

A Szent László királyt és tetteit bemutató emlékhely mellett – a projekt részeként – a Szent László tanösvény is megújult. A tanösvény egyik állomásaként a Mogyoródi-patak és a Csíkvölgy forrásvidékén mezítlábas ösvény létesült. A 150 méter hosszú mezítlábas ösvény különlegessége – azon túl, hogy csörgedező patak mentén, szép, erdei környezetben található –, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik: fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, farönk, fadeszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, betonelemes-burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, agyag.

A Szent László tanösvény másik figyelemre méltó új állomása, a Természetes Energia Állomás fantázianévre hallgató napelempark és innovatív pihenőhely, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja. A pihenőhely attrakcióinak repertoárjában játszótér és szélmalom is szerepel.

A Szent László látogatóközpontot és a Somlyó-hegyen található felújított Szent László-kilátót és kápolnát is érintő tanösvényen a gyönyörű kilátások mellett a túrázni vágyók felkereshetik a mogyoródi pincesort, a faluházat vagy a Szent Mihály arkangyal-plébániatemplomot, valamint a református templomot is.

forrás: funzine.hu, turistamagazin.hu