Programok a pünkösdi hosszú hétvégén

Június első hétvégéje kiváló lehetőség lesz a kikapcsolódásra. Korábban számos kirándulási útvonalról írtunk már nektek, ezek közül is bátran választhattok. De azoknak is hoztunk néhány programot, akik a természeti kikapcsolódás helyett ezúttal a kulturális lehetőségekből választanának.

Jazz Fesztivál Szentendrén június 3-5. között

A Jazz Estek Szentendre új kezdeményezése, de támaszkodik a város eddigi fesztiváljainak hagyományára is. A rendezvény szervezői nemcsak a magyar jazz kiválóságait hívták meg, hanem ritkán hallható külföldi produkciókat is.

A megnyitó koncerten a Londonból érkező Liane Carroll énekel és zongorázik, aki ellenállhatatlan temperamentumának, zeneiségének és humorának köszönhetően a legjobb londoni klubok állandó kedvence. Őt a három kirobbanó tehetségű szaxofonossal felálló fiatal budapesti szextett, a pár éve alakult Coltrane Legacy követi, akiknek elhivatottsága és tudása egyformán kiemelkedő.

A második napon egyrészt magyar, másrészt argentin és izraeli muzsikusokkal működő, választékos, különlegesen kifinomult, csupa meglepetés kvartett játszik először, a Lachegyi Máté-féle Ensemble Borealis, mely ebben a felállásban még nem játszott itthon. Premierrel ér fel ezután a Gitármágia zenekar fellépése is, ez ugyanis összesen a második alkalom lesz, hogy László Attila, Gyárfás István és Juhász Gábor, tehát három fantasztikus gitáros közösen adjon koncertet.

Vasárnap mutatkozik be Szentendrén a Négy hang – négy évszak produkció. A város közönségének nem kell bemutatni a saját kvartettjével itt klubot működtető Borbély Mihály szaxofonost, minden fúvós hangszer és balkáni ritmus ismerőjét: a fesztiválra két régi barátjával, két kiváló muzsikussal, Lukács Miklós cimbalmossal és Dés András ütőhangszeressel érkezik.

A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum szabadtéri színpada lesz, a Fő tértől nem messze eső Dumtsa Jenő utca 10. alatt.

Bővebb rendezvényprogram: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-jazz-fesztival-szentendre.html

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

Szentendrén maradva hoztunk még egy programajánlót. Nemzetközi szellemi kulturális örökségek találkozót tartanak a Skanzenben június 5-6-án.

A múzeum portáin a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökségek mutatkoznak be. Olyan szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlatokról van szó, melyeket közös szellemi kulturális örökségként kívánnak megőrizni a szervezők a jövő generációk számára.

Az idei pünkösdi rendezvény kiemelt célja az összetartozás erősítése, közös megélése. Ennek okán több határon túli magyar közösséggel és örökséggel ismerkedhetnek meg a látogatók. Ők is, mint a többi közösség, elhozzák és bemutatják hagyományaikat egy múzeumi portáján és egy színpadi produkció keretében.

forrás: ilovedunaknyar.hu

Hétvégi kikapcsolódás a Gödöllői Királyi Kastély Parkjában

Légy ott a kertben felhívással hirdette meg a pünkösdi hétvégére eső programjait a gödöllői helyszín. A helyszínre kilátogatók több lehetőség körül választhatnak június 3-5. között.

Parkmesék herceg Egérváry Elemérrel – önállóan bejárható családi felfedező játék a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Aki ezt választja játékos feladatok segítségével felfedezheti a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület jellegzetes növényeit. A sétán herceg Egérváry Elemér és barátai lesznek a kísérők, akik nemcsak egy-egy rövid meserészlettel szórakoztatják a résztvevőket, de vidám feladványokkal is ellátják a felfedezés iránt érdeklődőket! A programot főleg családosoknak, kisgyerekkel érkezőknek ajánljuk.

Mezítlábas ösvény: a téren más és más felületű anyagokat használnak a szervezők, az ösvényen végigsétálók így stimulálhatják a talp különböző reflexpontjait. A mezítlábas ösvényt 25 négyzetméteren, 8 különböző felülettel valósították meg. Használata mindenki számára ingyenes!

Királydombi Pavilon: a kastélytól mintegy 200 méterre található a park egyetlen megmaradt barokk kori építménye. A hatszögletű pavilont Grassalkovich I. Antal építtette az 1760-as években. A pavilon faburkolatába illesztett 54 olajfestmény a magyar vezéreket és királyokat ábrázolta. A képek nagyobb része megsemmisült, eltűnt, a pavilonnak az 1980-as években már csak a csupasz falai álltak. Az épületet 2002-ben újították fel. A képsorozatot 2004-ben fotótechnikával reprodukálták, azóta a pavilon idegenvezetéssel látogatható. A létesítmény önállóan ingyenesen megtekinthető.

forrás: programturizmus.hu