Bringatúrák a Skanzenben

Múzeumlátogatás két keréken? A Szentendrei Skanzenben ez sem lehetetlen. Tavasszal újraidnult a Pest megyei létesítmény különleges programja. A nagy érdeklődés miatt az előzetes regisztráció ajánlott. Aki szívesen részt venne a programon az érkezhet saját bringával, de lehetőség van helyben bérlésre is. Minden egyes alkalomnak valamilyen speciális tematikája van, így akár több alaklommal is érdemes visszatérni a helyszínre. Májusban is várják az érdeklődőket, rendszerint hétvégente 11 órától, de aki ekkor nem ér rá, az október végéig még kipróbálhatja a különleges lehetőséget.  A Skanzen honlapján folyamatosan elérhetők az aktuális túraalkalmak. Most a májusiakat hoztuk el nektek, de az említett weboldalon további eseményekről is olvashattok.

Május 7. szombat, 11 óra

Mákszem és Gubó túra: A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával Mákossal és Gubával.

Május 14. szombat, 11 óra

A tűz nyomában: A tűz a paraszti élet nélkülözhetetlen, ugyanakkor veszélyes eleme volt. A tűzhely a családi élet központja, ami ételt és meleget ad, de ha elszabadul, súlyos pusztítást végez. Tematikus túránkon megismerjük, hol van a tűz helye a házban, hogyan óvták otthonukat a régiek tűzvész ellen. Végigjárjuk a tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket, és a titokzatos ‘Flórián-vizére’ is fény derül.

 Május 15. vasárnap, 11 óra

A summás, a cseléd, a mester és a nemesember: A túra során a különböző társadalmi rétegek életmódjával, lakáskultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Megtudhatják mi a különbség a summás és a cseléd között vagy hogy mit jelent a hétszilvafás nemes kifejezés.

Május 28. szombat, 11 óra

Az emberélet határai: Az ember életében különböző státuszokba kerül, ahogy felnő más és más feladatai lesznek. A bringatúra során a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Május 29. vasárnap, 11 óra

Gyerektúra: Milyen volt régen gyereknek lenni? Milyen volt az iskola, mivel játszottak a gyerekek? A bringatúra során megismerkedhetnek a gyerekek feladataival, életével, megtudhatják hol aludtak és hogy volt-e külön szobájuk.

További információ és regisztráció itt: https://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/bringaturak-2022-ben-is

 

forrás: skanzen.hu, szevi.hu, szentendre.hu, ilovedunakynar.hu