Turisztikai beruházás Verőcén

Az egész Európán végighaladó római birodalmi határ, az úgynevezett Limes. Ennek magyarországi szakaszán található a verőcei kikötőerőd, amelynek felújítását a kormány mintegy 220 millió forinttal támogatja. A beruházás során egy kétszintes látogatóközpontot hoznak létre, amelyben a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatják be interaktív módon, emellett egy római tematikus játszóteret és tanösvényt is kialakítanak.

A Limest még az ókori Európa történelmét befolyásoló „első szuperhatalom” építette ki Hadrianus császár parancsára, aki a további terjeszkedések helyett a határvédelmet kezdte el megszervezni. Így jött létre az a fal- és erődrendszerrel kiegészített védelmi vonal, aminek nyomait még ma is felfedezhetjük hazánkban. Ennek egy része Verőcétől mintegy 1 km-re, a 12-es számú főút mellett, a Dunamező-dűlőben található, ami egyben a Duna bal partjának egyetlen feltárt római őrtornyának alapfala is. A tervezett turisztikai fejlesztés Verőcén ezeknek az őrtornyoknak a jelentőségére, és a terület izgalmas történelmi emlékeire, értékeire kívánja majd felhívni a figyelmet.

A Pest megyei település hivatalos tájékoztatása szerint a beruházás jó ütemben halad, a Duna mentén lévő sétány már elkészült és épül a kiállítótérként funkcionáló épület is. A fejlesztés turisztikai szempontból is fontos, hiszen egy nagyszerű szabadidőközpont várja majd a látogatókat Verőcén.  A Duna-parton egy 8 méter magas, 36 négyzetméteres féminstalláció készül, amely jelzi majd, hogy hol állt korábban az őrtorony. A fejlesztéssel a természeti és kulturális örökség megőrzése mellett cél az idegenforgalom növelése is.

A településen az elmúlt időszakban több turisztikai fejlesztés is megvalósult. Ezek közül az egyik legismertebb talán a Duna-parton lévő strand megújítása, ami szintén kormányzati forrásból – mintegy 130 milliós támogatásból – valósulhatott meg. A vízparti pihenőhely-beruházás több éves hiányosságot tudott pótolni. A fejlesztés keretében javult többek között alap-infrastruktúra, amelyet a strandhasználat mellett bárki, ingyenesen igénybe tud venni.

forrás: dunakanyarregio.hu, turizmus.com, termeszetjaro.hu