Télen is lehet színes a kert

Sokszor a hideg idő, a fagy miatt könnyen azt gondolhatjuk, ilyenkor törvényszerű, hogy a kert is a tavaszi, nyár pompa helyett egyszínűvé, kopárrá válik. Pedig nem kell, hogy így legyen, több olyan növény is van, ami még a hideg időben is virágzik, és színessé teszi a téli, olykor szürkébb, ködös napokat. Mutatunk ezekből néhányat.

Téli jázmin

Ez a bájos cserje sárga virágait késő télen hajtja ki. Jellegzetesek az ívesen visszahajló vesszői. Kínai eredetű, és akár 1,5-2 méterre is megnőhet. Bogyótermése van, ami májusban-júniusban érik. Nincs illata, ellentétben a többi jázminfajtával, de a téli tájban úgy néz ki, mint egy igazi nyári napsugárbomba.

Árvácska

Rokonához, az ibolyához hasonlóan kora tavasszal bontogatja csodaszép színű szirmait. A könnyű fagyot túléli, enyhe időjárás esetén télen is virágzik.

Alpesi vagy havasi hanga

Egy kis örökzöld apró, rózsaszín virágzattal, amiket januártól márciusig csodálhatunk. Már az enyhébb téli napokon nyitogatja a bimbóit. Ágai vékonyabbak, rövid nyelű levelei laposak, tűszerűek. A virágai fürtökbe helyezkednek el, lehetnek pirosak és fehérek is. Félárnyékos helyen érzi jól magát, párásabb helyre érdemes ültetni.

Algériai írisz

Ellentétben a kertben megtalálható többi íriszfajtával, ez a kevésbé ismert típus téltől kora tavaszig virágzik. Jellegzetes, ezüstös-lilás szirmainak édes illata van, és nem rettentik meg a hideg napok. Hátránya, hogy sajnos nem könnyű beszerezni.

forrás: hellovidek.hu, utakerthez.hu, viragzobalkon.hu, hobbikert.hu