Őserdő Visegrádnál

A Kárpátok őserdeire hasonlító, 23 hektáros erdőrészletet alakított ki Visegrád határában a Pilisi Parkerdő, közel hetvenéves, tudatos és tervszerű erdőkezeléssel – tájékoztatott közleményében a társaság. A Parkerdő közlése szerint az Erdőanyai-völgyben lévő terület fás élővilága – a szakemberek legfrissebb felmérése szerint – megközelíti az évszázadokon keresztül érintetlen őserdők szerkezetét.

Míg közel hetven évvel ezelőtt csak homogén, egyidős fákból álló bükkös jellemezte ezt a területet, ma már a teljes területen megtalálhatók az 1-60 éves egyedek is. Az erdőtársulásra jellemző, hogy az összes őshonos fafaj jelen van itt, így a bükk mellett látható a kocsánytalan tölgy, a gyertyán, a hegyi juhar és különböző erdei gyümölcsök is.
A Parkerdő leírása szerint az erdőrészletben a holtfa jelenléte és eloszlása szintén az őserdőkre jellemző módon alakul. A lábon álló és a földön fekvő elhalt, korhadó faanyag biztosítja a tápanyag körforgást, hozzájárul a vízmegtartáshoz és élőhelyet biztosít a lebontó szervezetek, köztük számos védett faj számára.


A társaság folyamatosan növeli az Erdőanyai-völgyben lévő kísérleti terület tapasztalatai alapján kezelt erdők arányát, amely mára meghaladja a 10 000 hektárt, ami a művelt terület 17 százaléka.
A völgy az örökerdő-gazdálkodás egyik legjelentősebb hazai előfutárának számító térség, ahol Madas László, a parkerdő első igazgatója 1954-ben indította el az akkor egyedülállónak számító szakmai programot az erdőrészlet természetközeli kezelésével.


A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 30 millió látogató keresi fel.

 

forrás: parkerdo.hu