Őszi kerti munkák

Bár az őszi napokat több napsütés kíséri, azért reggelente egyre hidegebb van. November a meteorológiai ősz utolsó hónapja, de még ilyenkor is akad tennivaló bőven a kertben. Összegyűjtöttünk néhány feladatot, amit érdemes még a kemény tél beállta előtt elvégezni a kertben, hogy ne károkkal, hanem virágozva, színpompásan köszöntsön majd be a tavasz.

Lehullott levelek összegyűjtése

A gyümölcsfák, bokrok kártevőinek jó része a lehullott, fertőzött leveleken telel át, ezért is fontos, hogy összeszedjük a lehullott lombozatot, és eltakarítsuk. Sok helyen adnak erre a célra az önkormányzatok szemeteszsákot is. A fagyérzékeny fajok tövéhez is odahúzhatjuk a lehullott lombot és gallyakat, hogy télen védje a fagytól.

Fűnyírás ősszel

Ősszel a gyepen hetekig otthagyott levelek elveszik a fényt, és könnyen száraz, barna foltok alakulhatnak ki, beindulhat a mohásodás. Utoljára novemberben érdemes füvet nyírni. Ilyenkor ne nyírjuk a pázsitot  4-5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt. A gyep így a gyomok és a moha támadásának is jobban ellenáll.

Faültetések

Ültessük el a gyümölcsfákat és cserjéket még a komoly fagyok előtt, a meglévőket pedig ellenőrizzük, nem betegek-e. Valamint tehetünk a törzsükre a téli kis és nagy araszolóhernyók elpusztítására hernyóenyves öveket. Ültetés után ne öntözzük be őket, de kupacoljuk fel a talajt a tövüknél, hogy megvédjük a gyökeret a fagytól.

Szobanövények beköltöztetése

A nyáron kint tartott cserepes növényeket vigyük be még a fagyok előtt, vagy tegyük őket védett helyre. A fűtött lakások száraz klímája nem kedvező az eredetileg trópusi, párás, félárnyékos, mérsékelten meleg környezetben élő szobanövényeknek. Ezért fontos odafigyelni az öntözésükre, permetezésükre, illetve a fűtést is szabályozni kell növényeink miatt, különben sárgulnak, foltosodnak, elhullajtják a leveleiket.

Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat

Miután elvégeztük novemberi feladatainkat, alaposan tisztítsuk meg a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség, de akkor vehetjük elő tavasszal a régi állapotukban őket, ha ősszel megtettük ezt a lépést. Amikor ezzel készen vagyunk, tegyük egy száraz helyre őket, akár be is csomagolhatjuk papírba a metszőollót, sövényvágót, de a kapának, gereblyének sem fog ez ártani, hogy megvédjük a rozsdásodástól.

A képek illusztrációk.

forrás: hellovidek.hu, femina.hu, divany.hu