Kéktúrára fel!

A több mint 1100 km hosszú útvonal hazánk egyik legismertebb turistaútja.  A Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóháza között húzódik, főként Magyarország északi tájain. A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében október 9-én az Országos Kékkör teljes útvonalát – azaz a három hazai kéktúrát – szabadon választott helyszíneken, egy időben lehet majd bejárni. Az útvonal egy jelentős szakasza Pest megyén keresztül halad. Természetesen a gyönyörű táj bejárás egész évben érdemes, nemcsak a különleges napon, izgalmas családi program lehet több évszakban is.

Hazánk leghosszabb egybefüggő jelzett turistaútját végigjárni talán a legszebb kihívás a természetjárók életében. A klasszikus felosztásban 27 – egyenként is többnapos – szakaszra bontott Kéktúrát bárki teljesítheti bármennyi idő alatt: a lényeg a rendszeres túrázás öröme és az ország természeti és kulturális látnivalóinak megismerése. Az útvonal egy jelentős része – pl. Piliscsaba, Dobogókő, Visegrád, Nagymaros – Pest megyén keresztül halad, így egy szakaszt ebben a régióban is teljesíteni lehet.

A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében október 9-én kerül megrendezésre a kéktúrázás napja.  A program keretében 143 túraszakaszra, maximum 50 fős túracsoportokba hívják a természetkedvelőket országszerte. A három klasszikus kéktúrát (a legendás Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az idén 25 éves Alföldi Kéktúrát) magában foglaló Országos Kékkörön így több mint 2580 kilométer bejárására nyílik lehetőség.

A túranap legrövidebb szakasza mintegy 8, a leghosszabb 30 kilométeres, a teljes nap folyamán 292 települést érintenek majd a túrázók, 174 kilátópontról csodálhatják meg hazánk természeti szépségeit, továbbá 307 vízfolyást fognak keresztezni útjuk során. A tavalyi év nagy sikere volt, hogy a túrázóknál lévő jeladók segítségével az online térben rajzolódott ki a Kék útvonala. Idén sem lesz ez másként, így a rendezvény honlapján is követhető lesz a kéktúrázók haladása.

A szakaszok közel 10 százaléka tematikus vagy ünnepi tartalmat rejt. Az idén 100 éves bajor túrabakancsgyártó cég, a Hanwag – a mátrai és a bükki szakaszok „virtuális örökbefogadója” – így ünnepli centenáriumát. A szervezőket az MTSZ saját tagszervezetei, valamint az állami erdőgazdaságok, a nemzetipark-igazgatóságok és a natúrparkok is segítik.

A túrákra való jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény hivatalos honlapján lehet jelentkezni.

kekturazasnapja.kektura.hu, termezsetjaro.hu mtsz.hu