Szépséges balkonok, előkertek Pest megyében

Kihirdették a Virágos balkonok, virágos kertek verseny győzteseit. A megmérettetésen több mint ötszáz hobbikertész vett részt. A legtöbb nevezés Pest megyéből, valamint a fővárosból, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyéből érkezett. Mind a balkon kategória, mind pedig az előkertek fődíjasai közt van Pest megyei induló, utóbbi kategóriában a Borbás Marcsi „Kertem” különdíját egy budaörsi előkert kapta.

Idén másodszor kereste az ország legszebb balkonjait és legvirágosabb előkertjeit a Magyar Turisztikai Ügynökség. A hobbikertészek számára kiírt pályázatra két kategóriában lehetett nevezni, és mindkettőben a szervezők által felkért szakmai zsűri 9-9 díjat osztott ki, köztük Borbás Marcsi „Kertem” különdíját. A három legvirágosabb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták többek között a legszínesebb növénykavalkádot, a legkisebb vagy a legharmonikusabb balkonkertet, a legszebb kertépítészeti kompozíciót, a szépen fenntartott kerteket és a fenntartható megoldásokat.

A három legvirágosabb balkont és előkertet egyenként 100 ezer forintos kertészeti utalvánnyal jutalmazzák. A pályázatok értékelésekor a szakemberek a balkonkertek esetében arra az örömteli tendenciára hívták fel a figyelmet, hogy bár még mindig a klasszikus egynyáriaké a főszerep, egyre többen alkalmaznak virágzó évelőket, futónövényeket, gyümölcs- és zöldségtermő növényeket. A zsűri szerint a pályaművek bebizonyították, hogy akár egy panelház 8. emeletén, akár egy régi parasztház tornácán is lehet harmonikus és zöld kerti teret kialakítani. Az előkertek esetében figyelemreméltó, hogy hozzáértő gondoskodásnak köszönhetően jellemzően egészséges, ápolt növények szerepeltek a beküldött képeken, illetve itt is megfigyelhető, hogy egyre több virágzó vagy levéldíszt adó évelővel is találkozhatunk a kerti kompozíciókban.

A versenyben Pest megyei hobbikertészek is részt vettek, országosan az egyik legtöbb pályázatot benyújtó megye ez volt. Végül mindkét kategóriában – mind a balkonok, mind pedig az előkertek tekintetében – lett Pest megyei fődíjas. Balkon kategóriában egy budaörsi hobbikertész kapott elismerést, előkertek tekintetében pedig egy piliscsabai. Utóbbi kategóriában Borbás Marcsi „Kertem” különdíját szintén egy budaörsi hobbikertész kapta meg.

forrás: hellovidek.hu, www.mccarthyandstoneco.uk, royalkert.hu, origo.hu