Mini szobrok Vácott

A sokak által “gerillaművészként” ismert Kolodko Mihály (Mihail Kolodko) 2021. júliusában három bronz miniszoborral gazdagította a váci látnivalók sokaságát, melyek legalább annyira vonzzák a tekintetet, mint bármelyik monumentális szobor a városban. A három alkotás egyike Mária Teréziát ábrázolja, míg megtalálható köztük az Anyám tyúkja elnevezésű szobrocska is.

Kolodko Mihály

Az ungvári születésű szobrász első aprócska szobrai a kárpátaljai településen jelentek meg. Az alkotó 2017-ben áttelepült Magyarországra, azóta nagy népszerűségnek örvendő szobrocskái hazánkban is megjelentek, több városban is.

És hogy miért is csak ekkorák az alkotásai? Mivel nem mindig volt megrendelője tervei megvalósításához, ezért – anyagi háttér híján – kicsiben készítette el őket, hogy ne vesszenek kárba a megálmodott ötletek. Miniatűr szobrai utcákon, különböző köztereken bukkannak fel, többek között Ungváron, Budapesten, Veszprémben, Sopronban és most már Vácon is.

Mária Terézia miniszobor

A Váci Diadalív közvetlen szomszédságában található az aprócska bronz szobor, mely annak az anekdotának állít emléket, amikor a királynő látogatása során nem mert áthajtani kocsijával a tiszteletére épített diadalív alatt, mivel az csupán két hét alatt készült el.

Anyám tyúkja szobrocska

A vasútállomáson kapott helyet a miniatűr Morzsa kutya és a tyúk szobra, mely Petőfi Sándor váci látogatására reflektál. Az Anyám tyúkja című versét 1848. februárjában írta a Pest megyei településen a költő.

Csúzli szobrocska

A Sajdik Ferenc gyűjteményére utaló alkotás a Pannónia Ház előtt, Vác különleges háromszög alapú Főterének szélén található.

Forrás: ilovedunakanyar.hu, vacinaplo.hu