Strandajánló II.

Mivel még javában tart a nyári meleg és szerencsére a megye bővelkedik hűsölési lehetőségekben, ezért folytatjuk a nemrégiben megkezdett sorozatunkat. Ezúttal újabb megyei strandlehetőségeket hoztunk. Gyűjtésünkbe bekerült Verőce, Horány, Zebegény és Nagymaros is.

 

Verőcei szabadstrand

A Duna bal partján fekvő nagymarosi, zebegényi és verőcei strandot néhány éve újították fel, kormányzati támogatásból. A fejlesztésnek köszönhetően immáron szép, igényes környezetbe tudnak vízparton pihenni az emberek, akár egész nap. Verőcén megújult a vízi színpad napozóterasza, és a nézőtér is, új közvilágítást kapott a teljes 150 méteres strand, kamerarendszer és kerékpártároló került kiépítésre. A gyermekek számára szabadtéri játszóeszközök teszik még izgalmasabbá a strandolást. Női és férfi öltözők is létesültek, illetve a férfi/női wc mellett akadálymentes, családbarát mellékhelyiség is készült.

A szabadstrand egy kültéri kondiparkkal is igyekszik megszólítani azokat a látogatókat, akik kedvelik a szabadtéri sportolási lehetőségeket, illetve egy okospad is kihelyezésre került. Ennek köszönhetően elérhető wifi szolgáltatás van a strand egész területén, és a telefonokat is fel lehet tölteni.

Nagymarosi szabadstrand

A helyszín kiváló választás azoknak, akik rajonganak a Dunakanyar szabadstrandjainak hangulatáért. Nagymaros vízpartjának számos remek tulajdonsága van, ezért nem csoda, hogy a környéken lakók és a kirándulók egyaránt szívesen mártóznak meg éppen itt a Duna hűsítő vizében. A strand 200 méter hosszú szakaszon terül el, a part kavicsos-homokos, néhol pedig elég iszapos. Nagyon kevés az árnyékos hely, tehát érdemes felszerelkezni strandsátorral, napernyővel, és kalappal. A homokos részeken reggeltől estig tűz a nap.

A nagyobb hajók és uszályok miatt tilos messzire beúszni a mélyvíz felé, és mivel nagyon népszerű a vízpart, ezért motorcsónakokra, kenukra, és kajakokra is számítani kell. A közelben öltöző, korszerű játszótér és több büfé is található, ezekben igazi strandos ételek közül lehet választani.

Zebegényi szabadstrand

A part a Dunakanyar egyik legszebb panorámájával várja azokat a strandolni vágyókat, akik a legmelegebb nyári napon itt szeretnének megmártózni. Aki egyszer ellátogat ide, az garantáltan beleszeret a pici, de barátságos vízpartba. A szabadstrand partszakaszának hossza mindössze 100 méter, a víz fokozatosan mélyül, tehát gyerekek számára is önfeledt pancsolást ígér. A víztisztaság megfelelő, a talaj a vízben és a parton is kavicsos, ezért aki itt szeretne fürdeni, illetve napozni, annak a megszokottnál kissé vastagabb plédet érdemes magával hozni.

Az árnyékos területek aránya igen kicsi, a legmelegebb órákban csak egy napernyő vagy strandsátor árnyéka nyújthat menedéket a déli nap perzselő sugarai elől. A strand területén öltöző is található, a napozóágyakat pedig ingyenesen lehet használni. Labdát, különböző vízparti játékokat, illetve szandált érdemes magunkkal hozni, homokozó felszerelésre pedig ugyancsak szükség lehet, mert a gyerekek nagyon szeretnek a vízparti kavicsokkal játszani, gyűjteni azokat, vagy éppen a Dunába dobálni.

Horányi szabadstrand

Mostani válogatásunkat Horány strandjával zárjuk. A Dunakanyarban lévő partszakasz népszerűségének titka a kiváló vízminőség, a remek fekvés, és a fantasztikus hangulat. A levegő tiszta, csend van, és az ide látogatóknak semmi más dolguk nincs, mint nagyokat csobbanni a homokos-kavicsos parton. Aki ezt a strandot választja, annak érdemes strandsátrat vagy napernyőt hozni, mert elég kevés az árnyékos rész. A 150 méter hosszú partszakaszon bőven jut hely röplabdázni, focizni, és tollasozni is. Nem ritka, hogy egy halom kajak/kenu lepi el a partot, mert megéheznek az erre csordogáló utasok, de érthető is, hogy pont itt állnak meg, ugyanis a helyi büfékben szuper strandos ételeket és hideg sört fogyaszthatnak a megpihenni vágyók.

Forrás: ilovedunakanyar.hu