Nyári tippek autósoknak

Nyáron sokan utazunk az országot keresztül kasul átszelve, sokszor késő este, vagy hajnalban is vezetve, hogy a legnagyobb forgalmat elkerüljék. Többen találkozhattak már a közúton átfutó állatokkal, amikre, ha nem figyelünk akár komoly kárt is okozhatnak ütközés során. Ha pedig bekövetkezik ez a helyzet, akkor sem mindegy hogyan cselekszünk. Elhoztunk néhány fontos információt, hogyha valaki ilyen esetbe fut bele, már felkészültebb legyen.

A legtöbb vadgázolás tavasszal és nyáron történik, amikor rengeteg állat hagyja el a megszokott környezetét párzási ösztöne miatt, de sajnos ősszel, télen is akadnak szép számmal ilyen balesetek. Sajnos rengeteg olyan esetről hallani, hogy autóvezetők, akár figyelmetlenségből, akár önhibán kívül elgázolják az útra kiugró vadállatot, aminek következtében károsodik a gépjármű, sőt, akár testi sérülést is szenvedhetnek a benne utazók, az állatok pedig rendszerint nem is élik túl a találkozást.

Az apróbb vadak – mint a fácán és a nyúl – nem okoznak nagy kárt az autókban. Nagyvadakkal -szarvassal, vaddisznóval – főleg az erdős részeken találkozhatunk gyakrabban. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatsorából az is kiderül, hogy leggyakrabban őzeket ütnek el az autósok, de sok mezei nyúl és fácán is áldozatául esik az ilyen baleseteknek, többezres nagyságrendben.

Általánosságban elmondható, hogy a közutakon elütött vadállatok elszállításával kapcsolatban a területileg illetékes vadásztársaságok jogosultak eljárni, az egyéb állati tetemek elszállításáról és helyének fertőtlenítéséről az engedéllyel rendelkező szakvállalkozók gondoskodnak. Településen belüli elütött állatok tetemének elszállításában az önkormányzat az illetékes

Mit tegyünk, ha elgázoltunk egy állatot?

Amennyiben személyi sérülés történt a baleset során, elsődleges kötelessége minden autósnak a segítségnyújtás, illetve, ha szükséges, ki kell hívni a mentőket. Hívjuk ki a rendőrséget, mivel egy állat elütése is közúti balesetnek minősül. A baleset után mindenképp érdemes dokumentálni a fontos részleteket: fotózzuk le a helyszínt, az elütött vadat és autónkon keletkezett károkat. Jegyezzük fel a pontos helyszínt. Miután kiért a rendőrség, a balesetről jegyzőkönyvet készítenek.

Mi az, amit semmiképp se tegyünk?

Az elütött állatot semmiképp se vigyük haza, mert az lopásnak minősül: egy őz értéke például átlagosan 200-300 ezer forint, de ez az összeg akár az egymillió forintot is meghaladhatja, ennyire büntethetnek meg minket, ha autónkban találnak rá a tetemre.

Ki fizeti meg az autónkon esett kárt?

Azokon az útszakaszokon, ahol a vadállatok balesetet okozhatnak, gyakran láthatunk vadveszélyre figyelmeztető táblákat. Amennyiben egy vadásztársasághoz tartozó területen ütünk el egy vadállatot, figyelembe kell vennünk, hogy volt-e kihelyezve az úton vadveszélyre figyelmeztető tábla, vagy sem.

Ha nem volt vadveszélyre figyelmeztető tábla kitéve az útszakaszon, akkor gépkocsink kárát az illetékes vadásztársaságnak kell megtérítenie. Abban az esetben, ha a társaság nem vállalja a felelősségét, nincs más lehetőség, mint polgári peres úton érvényesíteni a kárigényünket. Amennyiben a tábla ki volt helyezve, a társaságot nem terheli felelősség, azaz nem kötelességük kifizetni kárunkat.

forrás: hellovidek.hu