Ízes gyümölcsök nyárra

Ízes gyümölcsök nyárra

Javában tart a finom hazai gyümölcsök és zöldségek idénye. Tudtátok, hogy Pest megyében is több olyan finomság terem, ami a megyei értéktárba is bekerült. Ilyen például a nagykőrösi meggy, a ceglédi kajszi vagy ilyenek a budavidéki barackfajták is.

Nagykőrösi meggy

A Nagykőrösi meggy nem fajta, hanem az adott termőhelyen megtermett növények csoportja. Ismertségét a kiváló nagykőrösi termőhelyi adottságoknak köszönheti. Több, még ma is ismert és nagy mennyiségben termelt fajtánk genetikai központja ez a vidék, ilyen például a Pándy üvegmeggy, vagy a Szentesi pipacsmeggy.

Nagykőrös kiváló földrajzi, termőhelyi adottságokkal rendelkezik emiatt is lett a település és környéke több meggyfajta bölcsője. A savanykás gyümölcs hódító útjára a múlt században indult, nem csak hazánkban vált ismertté, hanem országunk határán túl is.

 

Ceglédi kajszi

Már az 1600-as években termesztettek kajszit (Armeniaca vulgaris Lam.) az Alföldön, így Cegléden is. A Duna-Tisza közén a futóhomok megkötésére is használták a sárgabarackfákat, hamarosan azonban szállítócégek alakultak a termés értékesítésére. A termelés fejlesztésében a mintakertek, egyesületek, kiállítások fontos szerepet játszottak, és elindult a fajtanemesítés is, mellyel közel 3500 hibridet hoztak létre. A nemesítésnek köszönhetően számos magyar, így a ceglédi kajszifajták is versenyképesek lettek az európai piacon.

 

Budavidéki barackfajták

Ha a Mayflower nem csak az amerikai történelemből jól ismert hajó neve, ha a Ford nem csak egy autó márka, és ha a Kosorrú nem egy mesefilm szereplője, akkor mit is rejthetnének mást ezek az elnevezések, mint több más társukkal együtt magyar barackfajták neveit. Mariska sem csupán egy női név, miként a Kínai lapos sem egy papucsot takar, ahogy Lady Palmerston sem csak egy angol úri hölgy neve. A Triumph, a Champion, a Vérbarack, az Elberta, az Amsden, a Shipley és a Gyümölcskertek királynője, valamennyien azon budavidéki őszibarackfajták közé tartoznak, amelyek jelentőségük miatt érdemesek lettek arra, hogy a megyei értéktárba bekerüljenek.

forrás: pestmegye.hu