Jó hír a zarándokoknak

A zarándoklást népszerűsítő, és annak infrastrukturális hátterét fejlesztő projekt indult Pest megyében.  A fejlesztést Pest Megye Önkormányzata irányítja, partnerségben Perbál Község Önkormányzatával, Hévízgyörk Község Önkormányzatával, illetve Kistarcsa Város Önkormányzatával. A beruházáshoz szakmai támogatást nyújt a Mária Út Közhasznú Egyesület. A fejlesztés célja az ismert zarándokút megyei szakaszának fejlesztése, illetve többek között komplex turista pihenőhelyek kialakítása a helyi meglévő bázisokra, attrakciókra építve. Ezen felül a program keretében szeretnék a Pest megyei értéktár népszerűsítését is elősegíteni.

A Mária Út – Közép-Európa Zarándokútja – kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. A teljes hossza mintegy 1400 km és mintegy 400 települést kapcsol össze. A zarándokút, illetve a zarándokturizmus különleges lehetőséget teremt a közösségek számára. Hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az emberek közötti kapcsolatok és a helyi, térségi identitás erősítéséhez. Egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság és azon belül a szálláshely- és vendéglátás szolgáltatásainak fejlődését. Ezen felül hozzájárulhat a közösség részvételén és társadalmi felelősségvállaláson alapuló kezdeményezések sikerességéhez is.

A Mária Út nyugat-keleti és észak-déli szakaszai a leágazásokkal együtt közel 50 települést érintenek Pest megyében. A zarándoklat fellendítése turisztikai kitörési pont lehet a régióban, nemcsak a zarándoklás során eltöltött vendégéjszakák tekintetében, de az itt tartózkodást kísérő kiegészítő szolgáltatások révén is (pl. kegytárgyvásárlás). A világban és hazánkban évről évre gyarapszik a zarándokok száma, s a vallási okokból útnak indulók új zarándokutakat keresnek. A megyei idegenforgalom ilyen irányú fellendülése új munkahelyeket is teremthet.

A 2021-ben indult fejlesztés keretében a Mária út Pest megyei belépő és kilépő pontjai közelében (Perbál és Hévízgyörk) pihenőhely kialakítására kerül sor, továbbá várhatóan egy zarándok vezetőképző központ is létesül majd, központi helyen, jó megközelítéssel (Kistarcsa).  Perbálon egy turista pihenő, konferencia és képző hely kerül kialakításra, valamint kiállítóhely létrehozása valósul meg körülbelül 200 m2-en. Kistarcsán zarándokvezető-, turistavezető-képző központ létesül, körülbelül 180 m2-en. Hévízgyörkön pedig zarándok-turista pihenőhely építése kezdődik. A tervezett épület mintegy 105 m2-es alapterülettel fog rendelkezni.

Mindhárom helyszínen kertrendezés, kerékpártároló kialakítása, illetve Hévízgyörkön és Perbálon lovas turizmushoz kapcsolódó, a lovak kikötésére, pihenésére alkalmas fentről fedett, oldalról nyitott lovas szín is létesül. A beruházást a Pénzügyminisztérium támogatja, mintegy 420 millió forintos összeggel. A programot Pest Megye Önkormányzata irányítja, partnerségben Perbál Község Önkormányzatával, Hévízgyörk Község Önkormányzatával, illetve Kistarcsa Város Önkormányzatával. A beruházáshoz szakmai támogatást a Mária Út Közhasznú Egyesület biztosít.

 

forrás: pestmegye.hu, dunakanyarregio.hu