Kerti munkák áprilisban

Ahogy egyre szebb és melegebb napokat hoz a tavasz, úgy jön meg az ember kedve ahhoz, hogy minél több időt töltsön el a szabad levegőn! De nem csak a természetbe érdemes ilyenkor kirándulni, hanem a tavaszi kerti munkáknak is nagy haszna lehet. Összegyűjtöttük milyen teendőknek van most az idénye.

Gyümölcsfák metszése

Áprilisban az egyik legfontosabb feladat megmetszeni a gyümölcsfák sűrűn, egymáson keresztülnövő ágait annak érdekében, hogy a később megtermő gyümölcsöket elég napsütés érhesse. A meggyfáknak az idősebb ágaikból kell levágni, és nem szabad a fiatalabb vesszőket bántani, míg az őszi- és kajszibarackfák esetében a friss vesszőket kell visszametszeni, ha már elkezdtek nyílni a rügyei.

Kártevők elleni védekezés

A gyümölcsfákon már tavasszal megjelennek a kártevők, ezért érdemes folyamatosan figyelni őket és korán elkezdeni a védekezést – a kártevők jelei lehetnek a kicsit szikkadt, lefelé hajló, elfonnyadó friss hajtások. Károkat okozhatnak például a levéltetvek, amelyek ebben az időszakban szoktak előbújni – ellenük minél hamarabb el kell kezdeni a – lehetőleg környezetbarát – permetezést. De nemcsak a fákat veszélyeztetik a kártevők, a veteményesben is elő szoktak fordulni. A földibolhák például a káposztaféléket szeretik nagyon – ellenük több öntözéssel és mulcsolással tudunk védekezni, mivel nem kedvelik a nedves környezetet.

Zöldségek veteményezése

Áprilisban már elkezdhetjük a kert veteményezését is, hogy később majd saját zöldségek kerülhessenek a családi ebédlőasztalra. Ebben a hónapban az elkészített ágyásokba sokféle növény magvait vethetjük el, ilyenek például a spenót, a sóska, a zöldborsó, a sárgarépa, a póréhagyma vagy a retek. Veteményezés közben figyelni kell a megfelelő sortávolságok megtartására és a vetés ideális mélységére is.

Fűszerkert felfrissítése

Tavasszal új életet lehelhetünk a fűszernövényes kertecskénkbe is.  Arra figyeljünk, hogy mindegyik fűszernövénynek másra van szüksége ebben az időszakban a szaporításhoz. Például a citromfűnél és a metélőhagymánál tőosztást kell végeznünk, a borsmentánál le kell választani a gyökérsarjakat és azokat új cserépbe ültetni. A kakukkfű, rozmaring, oregánó és zsálya esetében dugványozásra lesz szükség, ami a növény felső részéből levágott 10-15 cm-es hajtás elültetését jelenti. Az évelő fűszernövényeket pedig ültessük át évente egy nagyobb cserépbe.

Ablakok, erkélyek és teraszok kivirágoztatása

Ez az időszak a legjobb a balkonládák betelepítéséhez, amelyekbe például elültethetjük az átteleltetett vagy a fiatal muskátlitöveteket. Az áttelelt muskátliknak jót tesz, ha kicsit visszavágjuk, hogy azután újult erővel tudjanak növekedni. A büdöske magjait is elvethetjük ilyenkor – fontos, hogy kb. 1-2 cm mélyen üljenek a magok, egymástól minimum 15 cm-es távolságra. A muskátli és a büdöske is szereti a félig árnyékos helyeket, amiket azért ér a napfény is.

A mediterrán növényeket is kiköltöztethetjük áprilisban, ha eddig még nem tettük meg. Akár át is ültethetjük őket, ami előtt érdemes lemosó kezelést végezni rajtuk. Ha az időjárásjelentés hajnali fagyokat jelez, néhány napra inkább tegyük át őket egy meleg és védett helyre.

 

A cikkben szereplő képek illusztrációk-

Felhasznált forrás: balintgazda.hu, edenkert.hu, hellovidek.hu