Polgárbarát áldozatsegítés

Együttműködést kötött Pest Megye Kormányhivatala és a megyei rendőrfőkapitányság az áldozatsegítés hatékonyabbá tétele érdekében. Ennek lényege, hogy a hivatal azon munkatársai, akik részt vesznek az Áldozatsegítő Szolgálat munkájában immáron a megyei rendőrkapitányságon is elérhetők lesznek, összesen 13 helyen. Azon személyek kérhetik az Áldozatsegítő Szolgálat segítségét, akik akár közvetlenül, akár közvetett módon, valamely bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá váltak. A Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához támogatást nyújtson.

Bűncselekményt átélni, elszenvedni mindig traumatikus, nemcsak anyagi veszteséget jelenthet, de sokszor fizikai és érzelmi megpróbáltatást is, aminek akár hosszabb távú kihatásai is lehetnek. A Pest Megyei Kormányhivatal által működtetett Áldozatsegítő Szolgálat az ilyen esetekben kínál segítséget. A bűncselekmény érintettjeinek felvilágosítást ad jogaikról és lehetőségeikről, érzelmi támogatást nyújt, jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít, illetve, ha igényli az érintett személy, akkor ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegíti a Szolgálat, valamint krízishelyzet fennállása esetén például azonnali pénzügyi segélyt is tud adni. Utóbbi feltétele, hogy a bűncselekményt vagy tulajdon elleni szabálysértést követő nyolc napon belül kérelemben forduljon a Szolgálathoz az érintett személy. A felsorolt támogatások mind térítés nélkül vehetők igénybe. Az Áldozatsegítő Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához támogatást nyújtson.

Eddig egy, budapesti helyszínen volt elérhető a Pest Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata. A jövőben ebben jelentős változás történik. Nem régiben a kormányhivatal és a megyei rendőrkapitányság vezetője együttműködést kötött, amelynek köszönhetően tizenhárom Pest megyei rendőrkapitánysági helyen is elérhetők lesznek az Áldozatsegítő Szolgálat szakemberei. Az együttműködés célja, hogy az áldozatoknak minél közelebb álljon rendelkezésre a segítség. A megye földrajzi távolságait áthidalva e megoldással nem kell majd Budapestre utaznia annak, aki ilyen jellegű segítségre szorul. Az áldozatvédelmi szolgáltatás elérésének részleteit a Pest Megyei Kormányhivatal dolgozza ki, a helyszínt a rendőrség adja, az időpontokat pedig a kormányhivatal határozza meg a későbbiekben.

A kormányhivataloknál elérhető Áldozatsegítő Szolgálatok tevékenységéről bővebb információ itt érhető el.

forrás: magyarnemzet.hu