Jeles dátum Gödöllőn

Pályázatokkal és programokkal is várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastély, amelyet a felújítást követően 25 éve nyitottak meg a nagyközönség előtt. Az ünnepléshez partnerül hívják mindazokat, akik az elmúlt 25 esztendőben felejthetetlen élményeket szereztek a kastély épületében vagy akár a parkban sétálva. A születésnapi ünnepséget – amennyiben az aktuális szabályozás erre lehetőséget ad – a történelmi-turisztikai helyszín hivatalos megnyitójának évfordulóján, augusztus 15-én tartják.

Jubileumi év az idei a Gödöllői Királyi Kastély történetében, hiszen negyedszázada, 1996. augusztusában nyitotta meg kapuit látogatói előtt. A gödöllői kastély építését a XVIII. században, egészen pontosan 1735 után kezdte meg Grassalkovich I. Antal gróf. Az épület hazánk barokk kastélyainak egyik éke, Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája is volt. A II. világháború után méltatlan sors várt rá, a kastély állagmegóvási munkálatai 1985-ben indultak meg, majd elkezdődött a felújítása, ami negyed évszázada ért végett.

A jubileumra pályázatokkal és programokkal készülnek a Kastély üzemeltetői. Az ünnepléshez partnerül hívják mindazokat, akik az elmúlt 25 esztendőben felejthetetlen élményeket szereztek a kastély épületében vagy akár a parkban sétálva. A pályázat kiírói szeretnék élménygyűjteménybe rendezni a látogatók által kiemelkedőnek tartott kastély-életérzést, ehhez fotóval illusztrált történeteket várnak április 30-ig. Kastélykrónika címmel pedig útjára indítják az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit, történéseit, a kastélyban járt híres embereket bemutató sorozatukat évenkénti bontásban.

 

A fiatalabb korosztályra is gondolva Nagy Kastélyos Emlékkönyv címmel rajzpályázatot hirdetnek nagycsoportos óvodásoknak és alsó tagozatos diákoknak, akiket arra kérnek, hogy vessék papírra kastélyos élményeiket. A nyeremények között különleges tárlatvezetés és családi felfedezőcsomag is szerepel. Az év második felében pedig minden beküldött pályamunkát kiállításon mutatják be a kastélyban. A születésnapi ünnepséget – amennyiben az aktuális szabályozás erre lehetőséget ad – a történelmi-turisztikai helyszín hivatalos megnyitójának évfordulóján, augusztus 15-én tartják majd.

forrás: kiralyikastely.hu. csodalatosmagyarorszag.hu