Székelykapu kerestetik

Bár a téli hónapokban zárva tartja kapuit a Skanzen, a szentendrei kulturális létesítményben már készülnek arra az időszakra amikor ismét megnyithatják kapuikat a látogatóik előtt. Egy új tárlatot is terveznek. Az épülő új, Erdély épületegyüttes kiállításába megálmodott térképen a világon fellelhető székelykapukat szeretnék megjeleníteni. Ebbe a gyűjtésbe a lakosság is bekapcsolódhat, többféle módon. Két felhívás is olvasható ezzel kapcsolatban a Skanzen hivatalos oldalán.

Székelykapuk a nagyvilágban

A kulturális létesítmény honlapján olvasható, hogy a Skanzen most készülő kiállításához székelykapukhoz fűződő fotókat és személyes történeteket gyűjtenek egy nagy, globális térképen való megjelenítéshez. A térkép az épülő új, Erdély épületegyüttes állandó kiállításának lesz a része.

A felhívás szerint arra kérik az érdeklődőket, hogy amennyiben nekik, vagy az önkormányzatuknak, esetleg helyi civil szervezetnek van székelykapuja, vagy ismernek olyan személyt, akinek a birtokában vannak olyan fotók, adatok, amelyek székelykapukhoz fűződnek, akkor vegyék fel a kapcsolatot a Skanzen illetékeseivel a szekelykapu.skanzen@gmail.com emailcímen.

Nem csak régi építésű, hanem akár a közelmúltban épült székelykapukra is kíváncsiak a szervezők. Mint írják a múzeum egy virtuális térképet készít, melyen az egész világon fellelhető székelykapukból szeretnének minél többet megjeleníteni. A tervek szerint egy folyamatosan bővülő adatbázist hoznak létre, melyhez később is lehet majd csatlakozni. A térkép a Szabadtéri Néprajzi Múzeum állandó kiállításában fog megjelenni. A felhívásban olvasható leírás szerint a beküldők személyes adatait az adatvédelmi előírásoknak megfelelően kezelik majd.

A felhívás keretében többek között az alábbi információkat várják a székelykapukkal kapcsolatban: hol található, ki és mikor készítette (amennyiben erről van fellelhető információ), mi tudható az építés körülményeiről, milyen személyes kötődése/élménye van a beküldőnek az adott székelykapuval kapcsolatban, és további, a kiállítás és gyűjtés szempontjából érdekes információ. A felhívás részleteiről bővebb információk itt találhatók: https://skanzen.hu/hu/a-skanzen/erdely/szekelykapuk-a-nagyvilagban-felhivas

Székelykapuk az otthonokban

A fenti felhíváshoz egy másik is társul. Ennek keretében olyan lakásdíszeket vagy a tárgyakról készített fotókat gyűjtenek, melyeken székelykapu is látható és amelyeket otthonok, lakások díszeként őriznek. Mint írják a fotó beküldése mellett arra is van lehetőség, hogy magát a tárgyat is- ami lehet akár egy makett, vagy egy hűtőmágnes is – eljuttassák a Skanzen munkatársai részére.  A szervezőkkel ezúttal is a már fent is említett emailcímen, azaz a szekelykapu.skanzen@gmail.com – on lehet felvenni a kapcsolatot. A felhívásokra tavaszig várják a beküldéseket.

Bővebb információk: https://skanzen.hu/hu/a-skanzen/erdely/szekelykapuk-az-otthonokban-felhivas

forrás: skanzen.hu