Értékes régészeti kincsekre bukkantak Pest megyében

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Szakértők szerint eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében. A régészeti emlékek közt Mátyás kori aranyforintok is voltak. A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai Újlengyel középkori lelőhelyén végeztek éppen régészeti kutatások, amikor ráleltek a késő középkorból való kincsekre.

Nem is olyan régen, egészen pontosan 2019-ben találtak előzőleg éremleleteket Újlengyel középkori lelőhelyén. Akkor csaknem 150 darabra bukkantak. A korábbi siker nyomán tavaly decemberben ismét kutatásnak kezdtek. Az év végi régészeti bejáráson fémkeresővel újabb érmék után kutattak. Az előkerült kincsleletre az eredeti helytől egy kicsit távolabb bukkantak rá.

Először a felszín közelében találtak érméket, majd a felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1×1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő egy edény, amelynek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke. A mélyszántás kettétörte az érméket tartalmazó edényt, és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket.

A megtalált többezer pénzérme közül a legrégebbi darab egy Lucius Verus (uralkodott: 161–169) idejéből származó ezüst denarius, de a leletek közt van egy tucat aquileiai denár is, valamint találtak I. Mátyás (ur.: 1458–1490), II. Ulászló (ur.: 1490–1516) és II. Lajos (ur.: 1516–1526) korából származó denárt és obulusokat is a szakemberek. A felszedéskor az edényben egy szövet alatt négy I. Mátyás korabeli aranyforint is volt. De előkerült egy vatikáni denár is, amely II. Pius (pápa: 1458–1464) pénzkibocsátásából származik, és igen ritka éremnek számít Magyarországon.

A lelet korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amelyért akkoriban hét lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni. A kincset az akkori emberek a településükön, valószínűleg egy támadásnál rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

A decemberi kétnapos feltárást Nagy Balázs, a Ferenczy Múzeumi Centrum szakértője vezette, a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. Szakértők szerint Pest megyében a késő középkorból ez a mostani lelet a legnagyobb értékű éremkincs, amely eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít.

forrás: infostart.hu, origo.hu, agroinform.hu, blikk.hu