Jeles időszakok – Farsang

Az egyházi kalendárium szerint farsang időszaka vízkeresztet követően kezdődik és egészen hamvazószerdáig tart, utóbbi a nagyböjti idő első napja. A farsang hossza minden évben változó, attól függően, mikor van a húsvét és a hozzá igazodó nagyböjti időszak. Idén február 17-ére esik hamvazószerda. A január 6-i vízkereszti ünnepet követően kezdődő farsang ezért 2021-ben a február 16-ra eső húshagyókeddel zárul.

A farsang farka

A farsangi időszak utolsó, vagy más néven záró napjait, azaz farsangvasárnapot, farsanghétfőt és húshagyókeddet szokás ” farsang farkának ” is nevezni. Ezek a felszabadult mókázás igazi napjai. Régen az idősek azt is mondták, ha ezeken a napokon látogatták meg rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket vagy szórakozni mentek, hogy „felkötik a farsang farkát”. Egykoron Magyarország egyes tájain, például a Balaton-felvidéken hagyomány volt az „asszonyfarsang”, melyet mindig farsanghétfőn rendeztek. Ekkor a lányok, asszonyok férfiruhába bújtak, és férfi módra mulattak egész nap.

Farsangi hagyományok, jeles dátumok

Farsangkor több olyan nevezetes nap is van, amelyet legendák szőnek át, és amelyeket a néphagyomány máig őriz. Ezek egyike január 22. Vince napja, melyet termésjósló napnak tartottak. Ma is ismert közmondás: „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince”. E napon a szőlőtermelők az időjárást figyelik, ha ugyanis szép, napos az idő, akkor jó, ha ködös, borús, akkor rossz bortermés várható szüretkor.

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja – ez a dátum amellett, hogy egyházi ünnep, az emberek időjósló napnak is tartották. Úgy vélték, és még ma is hallani, hogyha ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és enyhe időt talál, még visszabújik. Ez azt is jelenti, hogy hideg idő várható a maradék télre. Ha viszont csípős hideg fogadja a kibújó medvét, akkor a tél hamar véget ér.

Február 3-a Balázs-napja: a hagyomány szerint e jeles napon gyertyát és almát szenteltek, és ezeket a gyermekek torokfájásakor, annak gyógyításához használtak. A balázsolás ma is élő szokás. Ez az ünnep Szent Balázs püspök nevéhez fűződik, aki a történet szerint egyszer megmentett egy fiút, akinek halszálka akadt a torkán. Hálából a fiú édesanyja ételt és gyertyát adományozott számára. A Balázs-áldás ma is létező rítus az egyházi szertartásokban. Szent Balázs ünnepén a papok két keresztbe fordított gyertya mellett áldják meg a hozzájuk járuló híveket, kérve a Jóistent, hogy mentse meg őket a torokbetegségektől.

Torkos csütörtök

A népi kalendáriumban különleges nap a hamvazószerda utáni csütörtök, amikor felfüggesztették a böjtöt, hogy elfogyaszthassák a megmaradt farsangi ételeket: ez volt a torkos vagy tobzódó csütörtök. Idén ez a jeles nap február 18-ára esik.

forrás: magyarkurir.hu, utisugo.hu, wikipedia.hu, orszagkep.hu