Adventi szokások, hagyományok

Advent a felkészülés, elcsendesülés és az ünnepre hangolódás időszaka. Várjuk Jézus Krisztus születésének napját, a karácsonyi illatokat és ízeket, és természetesen a családunkkal töltött időt. Bár idén a járvány miatt kicsit más az ünnep és más az advent is, de azért igyekeztünk a hangulatát visszaidézni néhány ilyenkor jellemző népszokás, hagyomány összegyűjtésével.

December 13-a, Luca napja

A Luca név a „lux lucis”, a fény szóból ered. Ehhez a naphoz több néphagyomány is kötődik.  Egyik ilyen a Luca-kalendárium. Ennek lényege, hogy Luca-naptól karácsonyig 12 nap van, és ez az időszak jelzi a következő év 12 hónapját. Ilyenkor minden nap feljegyzik, hogy milyen az időjárás, és ebből próbálják megtudni mi várható a következő időszakra. Például, ha december 13-án havazik, akkor az utalhat arra, hogy a következő év első hónapja, azaz január is havas lesz.

Másik ismert hagyomány a Luca-cédula, ami régen rendkívül népszerű volt a fiatal lányok körében. A néphagyomány szerint a fiatal lányok Luca napján 12 cédulára különböző fiúneveket írtak fel. Ezek közül minden nap el kell dobniuk egyet anélkül, hogy megnéznék, milyen név van ráírva, és – a néphagyomány szerint – amelyik név megmarad, úgy fogják hívni a lány jövendőbelijét.

Luca napjához köthető a búzaültetés is. Ezen a napon a régi szokások szerint kis tálkába búzát szórt a háziasszony, amit karácsony napjáig öntözgetett, s minél magasabbra hajtott ki, s minél jobban kizöldült addigra, annál bővebb termést jósoltak a következő esztendőre. Belsejébe mécsest, gyertyát volt szokás helyezni.   A búza zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.

Szent család járás

A karácsony előtti kilenc napban elkezdődik a Szent Család-járás is. Ennek lényege, hogy a szálláskereső szent család tiszteletére minden nap más házhoz mennek a szent családnak beöltözött emberek egy szentképpel, és eléneklik a Szállást keres a Szent Család kezdetű éneket, és áhítatot tartanak. Mivel most kevésbé tartható meg ez a szokás javasoljuk, hogy minden nap egy ismerősötöket keressetek meg, akár digitális eszközök, akár telefonon keresztül, és szánjatok időt arra, hogy megkérdezzétek, hogy érzi magát, hogy telik neki a készület. Bár személyesen nem tudtok találkozni, mégis nagyon értékes idő, amit így el tudtok tölteni ismerőseitekkel, barátaitokkal. Az online megoldásoknak köszönhetően akár csoportos beszélgetést is tudtok szervezni.

December 21-e, Tamás napja

Ehhez a naphoz is kötődik egy érdekes hagyomány. Ekkor – december 21-én – gyakran vágtak disznót, és zsírjáról azt gondolták, gyógyító hatású. Ezt nem ritkán fogyasztották, inkább megtartották szükséghelyzetekre.

forrás: körkép.sk, alon.hu, melodin.hu, magyarorszagom.hu