Tudatos vásárló

A közelgő ünnepek miatt egyre aktuálisabbá válik a karácsonyi ajándékok beszerzésének megkezdése. A pandémiás időszak miatt az amúgy is népszerű online rendelések száma vélhetően még inkább megemelkedik. Ráadásul a különféle akciók, kuponnapok, leárazások még inkább vásárlásösztönzőleg hatnak. Célszerű ugyanakkor néhány fontos szabállyal tisztában lenne, mielőtt nekikezdünk a rendeléseknek.

Egyre népszerűbb online vásárlások

Egy tavaszi felmérés szerint a hazai online kiskereskedelem tavaly elérte a bruttó 625 milliárd forintos éves forgalmat, ami mintegy 16%-kal magasabb a 2018-asnál. Arányait tekintve a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom mintegy 6,3%-át adja az online értékesítés. A GKI Digital lakossági mérései szerint 2019-ben az aktív internetező felnőtt lakosság 55%-a, mintegy 3,3 millió fő vásárolt online terméket.

Az online vásárlások biztonságossága

Bár komfortosnak tűnik az otthon melegéből indítani a vásárlást, de vajon biztonságos-e. Ha nem vagyunk elég figyelmesek, igencsak kellemetlen következményekkel találhatjuk szemben magunkat. Lehet, hogy a csomag, amit kifizettünk, sosem érkezik meg, de az is megtörténhet, hogy óvatlanul begépelt adataink kerülnek rossz kezekbe. Hoztunk néhány fontos szempontot, amire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy lehetőség szerint sérelmek és panaszok nélkül tudjuk online vásárlásainkat lebonyolítani.

Csaló hirdetések: egész évben vissza-visszatérő jelenség, de az akciók idején és a kiemelt vásárlási időszakokban még inkább oda kell figyelnünk, hogy ne legyünk csaló hirdetések áldozatai. Gyakran a közösségi oldalakon, feltört fiókokon keresztül terjednek ezek, és általában kattintás után egy olyan hamis oldalra vezetnek, amelyek nem létező termékeket hirdetnek, vagy ahol kártevővel (online vírussal) is megfertőződhet az eszközünk.

Hamis webshopok: az sem ritka, hogy ál online áruházak lemásolják az ismert webshopok megjelenését, így elsőre megbízható felületet látszatát keltik, miközben hatalmas kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat. Általában csak bankkártyával tudunk fizetni, azonban az összeg levonása után hiába várjuk a csomagunkat, lehet, hogy sosem fog megérkezni, vagy ha mégis, akkor egy kétséges minőségű terméket kapunk. Néhány hete a Fogyasztóvédelem olyan csaló webáruházakra figyelmeztetett, amelyek álhírekkel próbálták megtéveszteni a magyar vásárlókat.

A biztonság vásárlás lépései

Lehetőleg megbízható, ismert áruházakból rendeljünk. Tartózkodjunk a nehezen beazonosítható, furcsa nevű oldalaktól, amelyekről még sosem hallottunk, és gyanúsan nagy kedvezményeket kínálnak.

Ha egy túlságosan vonzó ajánlattal találkozunk, ne kattintsunk rá a megadott linkre, inkább keressük fel az áruház hivatalos weboldalát, és ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e az akció.

Mielőtt bármilyen adatot megadnánk a rendelés során, bizonyosodjunk meg róla, hogy az oldal HTTPS titkosítást használ, így minden információ, amelyet megadunk (például a bankkártyánk adatai) titkosítva kerül rögzítésre. Ezt a böngésző címsorában lévő lakat jel jelzi. Fontos tudni, hogy ez azt jelenti, hogy a kapcsolat biztonságos, ugyanakkor nem garantálja, hogy maga a webáruház megbízható.

Vásárláskor használjuk az otthoni vagy a munkahelyi hálózatot, vagy ezek hiányában a mobilnetünket. Sosem jó ötlet nyilvános WiFit használni a vásárláshoz, mivel ezeknek a nagy részre nem biztonságos.

Használjunk virtuális bankkártyát, amelyre csak a vásárlás előtti pillanatban utaljuk át a fizetéshez szükséges összeget.

Minden fiókunkban – de főleg a banki, email és közösségi oldalakon – használjunk komplex, egyedi jelszavakat, és kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást, amely egy plusz védelmi réteget ad a jelszavunk feltörése esetén.

forrás: piacesprofit.hu, femina.hu, minner.hu