Igazi gasztronómiai csemege

Nemrégiben megjelent a Pest megye ízei kiadvány, ami a régió gasztronómiai különlegességeit, kézműves termékeit gyűjti egy csokorba. A kiadványba számos olyan étel is bekerült, amely bár nagyon közkedvelt, eredetét kevesen ismerik.

Nem is gondolnánk, hány különleges étel, mennyi izgalmas recept és gasztronómiai történet fűződik Pest megyéhez. Rengeteg olyan ízletes fogás és különleges ételkészítési mód van, amely kifejezetten a régió településeihez kötődik. Csak kevesen tudják például, hogy a közkedvelt finomság, a somlói galuska is innen indult hódító útjára.

Az egyik legismertebb magyar desszertet Szőcs József Béla fóti cukrászmester alkotta meg az 1958-as brüsszeli világkiállításra. A hagyomány szerint a nevét a fóti Somlyóról, a Gödöllői-dombság peremén, Fót határában emelkedő dombról kapta. Bemutatásakor, a világkiállításon már somlói galuska néven szerepelt az édesség. Nem tudni, elírták-e a nevét, esetleg nem tudták, hogy kell ejteni, mindenesetre ezzel a névvel vált világhírűvé.

A Pest megye ízei kiadványban még más helyi különlegesség történetéről és természetesen elkészítésének módjáról is olvashatunk. A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német receptek, valamint szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon is. A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről is található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu különlegessége szerepel. A gyűjteményben helyet kaptak Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny, illetve a Visegrádi-hegység.

Ez az új kiadvány nem az első a Pest megyei ínyencségeket bemutató válogatások sorában, hiszen Pest Megye Önkormányzatának gondozásában korábban megjelent A töki pompostól a zsencicáig című füzet is, amely elsősorban népi, nemzetiségi ételeket sorakoztat fel. A mostani kiadvány azonban az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára hoztak elismerést, nem egyszer külföldön is. Ráadásul a válogatásban újdonságként különleges vadétel is bekerült, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy az elzártabb erdőtömbökben még ma is megtalálható mind az öt hazai nagyvadfaj.

A kiadvány az alábbi linken érhető el:
http://www.pestmegye.hu/images/friss_hirek/pest_megye_izei_lapozo.pdf

Forrás: pestmegye.hu