Különleges kincsek a Dunában

2018-ban, egy érdi lakos bejelentése nyomán indult kutatás során páratlan kincsekre, több ezer pénzérmére, fegyverekre és hajózási tárgyakra bukkantak a kutatást végző búvárok és régészek a Dunában. Szakértők szerint minden jel arra utal, hogy a kincsek egy Mária Terézia-korabeli, elsüllyedt hajóból származnak.

Kétezer ezüst- és kilenc aranypénz, fegyverek és hajózási tárgyak kerültek elő a Dunából Érdnél a rekordalacsony vízállás miatt 2018-ban. A két évvel ezelőtti beszámolók alapján egy helyi lakos bejelentése alapján indult a feltárás. Az idős úr a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum egyik fémkereséssel foglalkozó hobbirégészét hívta fel azzal, hogy egy régi kolompnak tűnő tárgyat talált, Sárkányölő Szent György-motívummal a Dunában.

A bejelentést követően a múzeum hobbirégésze a helyszínre sietett, és észrevette, hogy a partszakaszon a kolomp környékén több száz pénzérme is megtalálható, azonnal értesítette az intézmény illetékeseit. Ezt követően indult meg a helyszín feltárása. A keresésben részvevő búvár-régész csapat háromnapi kutatás után – versenyt futva a Duna akkori vízállásával – 9 aranypénzt, mintegy 2000 ezüstpénzt és további 500 vastárgyat hozott fel a folyóból.

A szakemberek szerint a pénzérmék 1665 és 1743 közötti verésűek – I. Lipót, III. Károly és Mária Terézia korából származnak, illetve külföldiek, például XII. Kelemen pápától, Zürichből vagy francia területről származnak -, és vélhetően egy hajóroncsról kerültek a Duna medrébe.

Szakértők úgy vélik a rakományt szállító jármű kereskedelmi hajó lehetett. A talált fegyverek között vannak középkori szúró-vágó eszközök, lándzsák, kardok, tőrök, de sarkantyúk és ágyúgolyók is, amiből feltételezik, hogy ágyú is lehetett a hajón. Legnagyobb valószínűséggel egy Mária Terézia uralkodása alatt elsüllyedt hajó titokzatos történetéhez kötődhetnek a két éve megtaláltak kincsek.  A leletek restaurálása után azokból kiállítást rendeznek majd a Ferenczy Múzeumi Centrumban.

Forrás: MTI, infostart.hu, oph.hu, magyarmuzeumok.hu