Hasznos tippek túrázóknak

A természet szerelmeseinek mindegy, hogy tél, tavasz, nyár vagy ősz, ha a szabadidejük engedi szívesen felkerekednek egy-egy csodás táj megismerésére, bejárására. Pest megye igen gazdag látnivalókban. A csodálatos Pilis, a Dunakanyar vagy a Börzsöny, mind-mind számtalan látnivalót tartogat az érdeklődőknek. Összeszedtünk néhány hasznos információt tudnivalót azoknak, akik most kezdenek beleszeretni a természetjárásba.

 

Turistajelzések – avagy hogyan tájékozódj az erdőben

Aki járt már kirándulni, biztos látott fákon lévő festett jeleket. Turistaként ezek segítenek a tájékozódásban – a még ismeretlen terepen is – feltéve, ha tudjuk melyik mit is jelent.

A turistajelzéseknek meghatározott színkód-rendszere van. A legtöbb alakzat által felhasznál színek a kék, piros, zöld és sárga, illetve a fehér. A jelzéseket a fák törzsére vagy kövekre festik leggyakrabban, ezért nem elég mindig szemmagasságban figyelni, jó olykor a lábunk mellé is nézni, hogy megtaláljuk az útbaigazítást. Találkozhatunk olyannal is a kirándulás során, hogy villanyoszlopokon vagy póznákon láthatók a jelzések, ez akkor fordul elő, ha a turistaút egy adott szakaszán nincsenek fák.

Formák kódrendszere – milyen jel, mit jelent

A sávjelzés a fontosabb kiindulási pontoktól más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál. Kiindulópont lehet pl. egy vasút, villamos, hajó, vagy akár autóbusz állomás vagy megállóhely is.

A kereszt jelzés olyan átkötő vagy összekötő utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet.

A négyzet jelzés a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető (vagy az azoktól jövő) utakat jelöli.

A kör jelzés, amit mindenképp már az elején érdemes jól megjegyezni, ez ugyanis a forrásokhoz, kutakhoz, és egyéb ivóvízvételi helyhez vezető (vagy az azoktól jövő) utakat jelöli.

A háromszög jelzés a hegytetőkre, kilátópontokhoz és kilátókhoz; az L-alakú jelzés a romokhoz, műemlékekhez az omega jelzés pedig a barlangokhoz vezető utakat jelöli.

A turistaút jelölése mindig egy indító jelzéssel kezdődik, ezt követi – mintegy 1 méter távolságra – a behívó jelzés. Ha ez valamilyen okból esetleg megsemmisült, akkor se kell aggódni, mert még mindig ott van a megerősítő jelzés, amely egy kissé messzebb található, de segít a tájékozódásban. Mint ahogyan a neve is jelzi, ez utóbbinak az a feladat, hogy megerősítsen bennünket, jó irányba haladunk.

Utazzunk kedvezménnyel

Ha gyakran kerekedünk fel valamilyen új kirándulóhely megismerésére hasznos, ha tudjuk milyen utazási kedvezményt vehetünk igénybe természetjáróként. A MÁV és GYSEV vonalain idén 20 százalékos engedményt kaphatnak a Magyar Természetjáró Kedvezménykártya birtokosai. A kedvezmény péntektől-vasárnapig terjedő időszakokra érvényes, és MÁV applikációval lehet igénybe venni.

A telefonos alkalmazáson keresztül történő jegyvásárláskor van egy speciális mező, ide kell beírni a Magyar Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) azonosító számát. Az engedmény belföldi utazásokra és másod osztályú jegyekre érvényes. Fontos, hogy ne csak a jegy megváltásakor kell, hogy nálunk legyen a kedvezménykártya, de utazáshoz is vigyük magunkkal, mert jegyellenőrzéskor be kell mutatni ezt is.

A TEKA megvásárolható a turistashop.hu-n. Éves díja 4900 forint, érvényes MTSZ tagszervezeti tagsággal rendelkező egyesületi tagok részére pedig 1500 Ft.

forrás: ilovedunakanyar.hu, dunakanyarregio.hu, http://zolees.blogspot.com, http://www.termeszetjarokartya.hu/