TOP 10 magyar kistérség

TOP 10 magyar kistérség – Pest megyei járások az élvonalban

Idén ősszel tették közzé azt a felmérést, ami a hazai járások fejlettségét, fejlődési képességét mérte.  A TOP 10-be hat Pest megyei kistérség is bekerült. A ranglista éllovasa a Dunakeszi járás, dobogós lett a Budakeszi járás, az élmezőnybe pedig helyt kapott még az Érdi, a Szigetszentmiklósi, a Pilisvörösvári és a Váci járás is.

Legfontosabbak a Kraft-indexről

Magyar kutatók nemzetközileg is újnak tekinthető, adatelemzésen alapuló módszerrel vizsgálták, hogy a hazai vidéki térségek mennyire életképesek. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézet szakemberei abból a koncepcióból indultak ki, hogy minden régióban vannak olyan települések, amelyek a fejlődés magjai lehetnek. Ezekben a városokban van kellő innovációs képesség, és jelen van az a kulturális és társadalmi tőke is, ami elengedhetetlenül fontos a fejlődéshez. Ezek a települések saját régiójukon belül a térségi fellendülés motorja, kiindulási pontjai lehetnek. A kutatók szerint vidékfejlesztés szempontjából különösen fontos a térségben való gondolkodás, a beruházások ugyanis akkor tudnak igazán sikeresek lenni, ha nem egy településre vagy városra fókuszálnak csak, hanem nagyobb területi egységre terjednek ki. Több szomszédos város és az ezeket körülvevő térség települései közösen, az ottani gazdasági, önkormányzati és tudományos-kulturális-oktatási élet szereplő együttműködve ugyanis hatékonyan tudnak megvalósítani fejlesztéseket.

A kőszegi Intézet munkatársai által kidolgozott mérési arányszám az úgynevezett KRAFT-index. A kutatás során – melynek végeredménye az indexszám kialakítása volt – az Intézet munkatársai összesen húsz különböző szempontot vettek figyelembe egy-egy járás vizsgálatakor. Ez a felmérés lényegesen részletesebb, mint más hasonló tematikájú elemzés. Az Eurostat régiókat vizsgáló fejlettségi mutatója például kizárólag az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért GDP-t figyeli. A KRAFT-indexhez kapcsolódó módszertan alapját ezzel szemben összetett számítás képezi, olyan adatok összevetésén alapul, amelyek többek között a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásaiban is elérhetők. A vizsgálat egyebek mellett kiterjedt az ezer lakosra jutó regisztrált KKV-k számára, az ezer lakosra vetített álláskeresők számára, az adózók arányára, de vizsgálta például a televízió előfizetők arányát, a kulturális rendezvényen résztvevők számát, vagy az ezer lakosra vetített összes zöldterület méretét is.

Pest megyei járások az élvonalban – Dunakeszi környékén a legjobb élni

A KRAFT-index kiemelt célja, hogy rámutasson az egyes kistérségek erősségeire, illetve gyengeségeire, iránytűt biztosítva a jövőben megvalósuló különböző célzott vidékfejlesztési programok számára. A KRAFT-index alapján összeállított TOP 10-es listára hat Pest megyei járás is felkerült. Dunakeszi és környéke lett az első, felért a dobogóra a Budakeszi járás, az éllovasok közé pedig bekerült az Érdi, a Szigetszentmiklósi, a Pilisvörösvári és a Váci járás is.

forrás: vg.hu, origo.hu, hellovidek.hu, magyarnemzet.hu