Múzeumok őszi fesztiválja

Idén is megrendezésre kerül az országosan népszerű rendezvény. A szeptember végén kezdődött és egészen november 10-ig tartó fesztivál keretében számos Pest megyei múzeum is várja az érdeklődőket. A program idei mottója: „A világ csodái – Felfedezések kora!”.  Kedvcsinálóként összegyűjtöttünk néhány Pest megyei lehetőséget, kiállítást, amit a fesztivál ideje alatt mindenképp érdemes megnézni. Kiváló őszi program!

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban rendezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.  A szervezők elsődleges célja az volt, hogy népszerűsítsék a múzeumba járást. A program ma már a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett egy olyan hosszabb időszakot átívelő programsorozat, amely nagy népszerűségnek örvend országszerte. Idén 2019-ben szeptember 23. és november 10-e között várják az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiváljában résztvevő kiállítók. A program mottója ezúttal két évfordulós eseménynek állít emléket. 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útnak a portugál felfedező, Magellán és hajózta körbe elsőként a Földet. Az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét. A két esemény apropóján a programsorozat idei mottója “A világ csodái- Felfedezések kora”. Mutatunk néhány Pest megyei lehetőséget, amit mindenképp érdemes “felfedezni” a fesztivál ideje alatt.

 

Bunkertúra Gödöllőn

Horthy Miklós 1920 és 1944 között volt a Magyar Királyság kormányzója. A két világháború között nyári rezidenciaként használta a gödöllői kastélyt. Az épület déli oldalán található Erzsébet királyné kertje. Itt kezdték el építeni 1944 nyarán a bombabiztos óvóhelyet az kormányzónak és családjának. Az építmény Dr. Csonka Pál műegyetemi tanár tervei alapján készült.  A föld alatt mintegy 10 méter mélyen kialakított létesítmény 20 fő befogadására alkalmas. Teljes területe 55 négyzetméter, mely két tartózkodó helyiségből és egy-egy illemhelyből áll. Az óvóhelyet 2010-ben európai uniós forrásból újították fel. A rekonstrukció során, falán falfestés-nyomokat is találtak, egyik helyiségének berendezését pedig az eredeti terveknek megfelelően állították vissza korhű állapotba. Jelenleg a Hadtörténeti Múzeummal közös történeti kiállítás látható benne. A tárlat az óvóhely építés-története mellett tárgyi emlékanyag segítségével idézi meg a háborús időszakot.

A kiállítás időpontjairól bővebb információ: http://www.kiralyikastely.hu/tartalom.327.muzeumok_oszi_fesztivalja

 

Alkotás öröme Tápiószelén

A Pest megyei településen október 30-án várják a művészet iránt érdeklődőket. Ezen a napon a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Blaskovich Múzeumában egy igen különleges programmal készülnek.  A szervezők Illés Márta tápióbicskei festőművésszel közös festésre és rajzolásra invitálják az idelátogatókat. A rendezvényen egy óriás kép is készül. A közös alkotás során lehetőség nyílik a festési technikák, módszerek elsajátítására, színkeverés gyakorlására. Az őszi szüneti program kiváló kikapcsolódást nyújt a helyi és környékbeli diákoknak és szüleiknek is.

Bővebb információ: www.blaskovichmuzeum.hu

 

Élményekben gazdag ősz a szentendrei Skanzenben

Az ismert kulturális helyszínen október-november elején több programmal is várják az érdeklődőket. Október 27-ig minden szombaton és vasárnap tárlatvezetők irányításával tekerthetik körbe a múzeumot a bringások, így olyan helyszíneket is felfedezhetnek, melyek a mindennapi látogatók szeme előtt rejtve maradnak.

A túrákon kifejezetten gyerekek és felnőttek számára is kedveskednek a szervezők egy-egy érdekes témával.

Október 29. és november 3-a között pedig úgynevezett Tökös Hét lesz a Skanzenben. A kulturális létesítmény utolsó nyitvatartási hetében, az őszi szünet idején tökös témahéttel várják az érdeklődőket az intézmény fenntartói. A rendezvényre kilátogatók betekintést kapnak abba milyen ételek, eszközök, játékok készültek ebből a növényből, és hogy milyen munkaalkalmak, néphagyományok kapcsolódnak hozzájuk.

Bővebb információ: www.skanzen.hu

 

Forrás: oszifesztival.hu, kiraliykastely.hu